menleving en voor alle politici een aansporing bevat. De voorstelling moet politici als zodanig aanspreken. Zij mogen er niet onberoerd onder blijven. Zij moeten de première willen bijwonen.
Zijn Shakespeare's koningsdrama's politiek theater? Mij dunkt van wel. De politici van die tijd - de koningen en hun edelen - konden er veel in zien. De wijze waarop Prince Hal, de toekomstige Henry v, na zijn kroning zijn voormalige drinkkameraad Falstaff afdankte (‘I know you not, old man’) was voor iedere heerser een les. En iedere koning kon zich de regels aantrekken waar Shakespeare schreef:
‘for within the Hollow Crown
that round the mortal temples of a king,
Tartuffe bevat geen directe uitspraak over de Franse politiek van de zeventiende eeuw, maar zijn kritiek op de godsdienstige kwezelarij van die tijd was zo doeltreffend dat het stuk lange tijd was verboden. Pierre Roullé, pastoor van Saint-Barthélemy, noemde Molière een ‘demon in de vorm van een mens’ en eiste dat hij levend zou worden verbrand, ter voorbereiding op het eeuwige vuur dat hem te wachten stond. Lamoignon, die verantwoordelijk was voor de politie, verbood het stuk omdat ‘het niet aan het theater was zich te bemoeien met de wijze waarop het Evangelie werd gepredikt’. Uiteindelijk gaf Louis xiv toestemming het stuk op te voeren. Het succes was groot: 28 opvoeringen achter elkaar, 77 tijdens het leven van Molière. Het is moeilijk Tartuffe niet voor politiek theater te houden.
Minder eenvoudig is de plaatsbepaling van de Dreigroschenoper. Afgezien van de valse romantiek (‘Siehst du den Mond über Soho’), wat moest de politicus ermee? De boodschap, dat de wereld corrupt en hypocriet is, was misschien waar maar leende zich moeilijk voor politiek gebruik. Dat neemt niet weg dat Brechts gehele werk een inspiratie is geweest voor alle linkse politiek.
Le diable et le bon Dieu van Jean-Paul Sartre is daarentegen ondubbelzinnig politiek theater. Het bevat namelijk de zeer actuele boodschap dat wie naar het volmaakte streeft groot onheil aanricht. Hierboven heb ik, in ‘De engel en het beest’, uitvoerig over dit thema geschreven.
Toch is de Dreigroschenoper heel wat boeiender dan Le diable et le bon Dieu, dat een typisch schematiserend produkt van de école normale supérieure is. Het is dus in het geheel niet noodzakelijk dat theater politiek is om goed theater te zijn.
Waarom is er in Nederland zo weinig politiek theater? Tijdens een