van de Koningin in Friesland, dat hem rust bood. De fractie moest een andere voorzitter kiezen. Dat werd Ed Nijpels. Ik heb ook voor hem gestemd. Ed was jong. Hans Wiegel had als jonge fractievoorzitter furore gemaakt. Het zou Ed ook lukken. En inderdaad, bij de verkiezingen van 1982 won hij tien zetels. Wij gingen van 26 naar 36 zetels.
Het kabinet-Van Agt/Den Uyl/Terlouw was een misbaksel. Den Uyl was minister-president geweest van 1973 tot 1977. Hij was nu vicepremier en minister van Sociale Zaken. Hij moest werken onder een premier voor wie hij geen achting had. Het is te begrijpen dat dit niet goed ging. De PvdA liep weg uit het kabinet, het cda en D66 achterlatende. Van Agt bleef premier en deed Buitenlandse Zaken erbij.
Een merkwaardig incident had toen plaats. Er waren stemmingen en ik moest die voor de vvd leiden. Ik zat dus vooraan. Van Agt zat achter de regeringstafel (in de oude zaal). Na afloop kwam hij naar mij toe. Hij zei dat hij mij wilde ontmoeten. Ik antwoordde dat ik graag naar zijn departement zou komen. ‘Neen,’ zei Van Agt, ‘ik bezoek u.’ Ik was verbaasd, maar wilde en kon natuurlijk niet anders doen dan daarop ingaan. Het werd de ochtend erna. Ik had met Koos Rietkerk geregeld dat ik Van Agt in zijn kamer mocht ontvangen en een bode geïnstrueerd de premier daarnaartoe te geleiden. Van Agt kwam binnen en er ontspon zich de volgende dialoog, die ik mij nog woordelijk herinner:
Van Agt: ‘Gij zult u wel vragen, waartoe dit bezoek? Welnu, er is geen politieke raison.’
(Waar moet dit heen? vroeg ik mij af.)
Van Agt: ‘Ik word getutoyeerd door Jan Rap en zijn maat, maar niet door u.’
(Toen zei hij wat vriendelijks over mij.)
Van Agt: ‘Mijn naam is Dries.’
Ik antwoordde dat ik Frits heette. Toen vertrok hij weer. Ik begeleidde hem tot de buitendeur Binnenhof ia.