ontwaardiging berooft alle protesten van hun kracht.
Minister Hans van Mierlo had dus groot gelijk toen hij de zeer omvangrijke schendingen van de mens door China aan de kaak wilde stellen. Tijdens het begrotingsdebat van november 1996 is hem over zijn mensenrechtenbeleid door het PvdA-lid Van Traa het vuur na aan de schenen gelegd. Minister Van Mierlo bekende zich toen tot de quiet diplomacy. Die is belangrijk, maar soms is het nodig in het openbaar duidelijk te zijn. Dat wilde minister Van Mierlo namens de Europese Unie nu doen. Terecht.
Als de Europese Unie hier eensgezind was opgetreden, waren repercussies ook uitgebleven. Peking kan het zich niet veroorloven tegelijk met de Verenigde Staten en met de Europese Unie ruzie te maken. Maar de Europese Unie was niet eensgezind. De houding van Frankrijk en zijn airbuspartners Duitsland, Spanje en Italië was teleurstellend.
Vervolgens overspeelde minister Van Mierlo zijn hand door te dreigen andere mensenrechtenresoluties tegen te houden. Als voorzitter van de Europese Unie mocht hij dat niet doen en dat is hem ook duidelijk gemaakt. Politics is the art of the possible.
Denemarken is geen voorzitter en had dan ook meer vrijheid dan Nederland. Denemarken heeft nu een anti-Chinaresolutie ingediend en zich daarmee de toorn van Peking op de hals gehaald. Maar het heeft gedaan wat nodig was.
China is nu opnieuw ontkomen aan een veroordeling door de internationale gemeenschap voor schendingen van de mensenrechten. Een meerderheid van de Commissie voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties stemde voor een door Peking zelf ingediende motie, waarin China gevrijwaard blijft van kritiek. Deze motie werd ondersteund door de Aziatische landen, waarvan bekend is dat ze het universele karakter van de rechten van de mens niet onderkennen.
Op 1 juli aanstaande zal Hongkong worden overgedragen aan China. Martin Lee, winnaar van de Prize for Freedom van de Liberale Internationale en een groot strijder voor democratische hervormingen in de kroonkolonie, vraagt terecht aandacht voor de problemen die hiermee samenhangen.
De overgang van Brits naar Chinees beheer baart om ten minste twee redenen zorg. Ten eerste omdat de toekomstige gouver-