Europese Unie - dat anders regelen. Onder leiding van de staat Virginia legden ze een plan voor waarin de stemverhouding afhankelijk werd gemaakt van bevolkingsomvang of van ingebrachte belastingmiddelen. Vertegenwoordigers van de kleine staten vroegen zich af wat dan het verschil tussen overheersing door een buitenlandse mogendheid en overheersing door een paar machtige staten uit de unie zou zijn, en verzetten zich met succes tegen dit Virginia-plan. Hierdoor heeft het kleine Vermont, met minder inwoners dan de provincie Drenthe, evenveel senatoren als het grote Californië, dat het inwonertal van de gezamenlijke Benelux-landen ver overtreft. In Zwitserland is het niet anders. Daar heeft elk kanton twee vertegenwoordigers in de Ständerat of Conseil des États: zowel het kanton Uri, dat in bevolkingstal vergelijkbaar is met de gemeente Hoogezand-Sappemeer, als het kanton Zürich, dat meer inwoners dan de agglomeratie Amsterdam telt.
De politiek-culturele verschillen binnen de Verenigde Staten en binnen Zwitserland zijn veel geringer dan die tussen de (toekomstige) lidstaten van de Europese Unie. Dit betekent dat er nog heel wat tijd zal verstrijken voordat er kan worden overgegaan tot supranationalisatie van identiteitsgevoelige terreinen. Maar als het op een gegeven moment zover komt, moeten de kleinere lidstaten in ruil voor het afstand doen van het vetorecht bedingen dat ze binnen de Raad van Ministers evenveel stemmen als de ‘groten’ krijgen.
Vergaande integratieplannen keren met de regelmaat van de klok terug. Weliswaar worden ze telkens slechts ten dele gerealiseerd, maar al met al dijen de bevoegdheden van Brussel uit zonder ooit in te krimpen, mooie subsidiariteitsbeloften ten spijt. Dit mogen we niet laten gebeuren. Een gezonde integratie berust op een goede taakverdeling tussen de nationale staten en de centrale organen in Brussel, niet op uitholling van de natiestaat.
Soms wordt in het streven naar almaar dieper ingrijpende Europese eenwording grof geschut ingezet. Zo hield de Duitse bondskanselier Helmut Kohl in februari 1996 zijn gehoor in Leuven voor dat als de integratie niet zou verlopen volgens het schema dat hij en zijn overleden vriend Mitterand hebben uitgetekend, Europa in de eenentwintigste eeuw door oorlog zal