Wij komen daarmee tot de conclusie dat de kritiek op het klassiek-liberale model tot de erkenning leidt dat het welbegrepen eigenbelang het besef omvat van een maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Welke eisen mogen we nu minimaal aan een ‘goede burger’ stellen? Welke criteria moet die burger hanteren als hij, om het algemeen belang te bepalen, bijzondere belangen gaat afwegen? Hoe geeft de ‘goede burger’ inhoud aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid? Het gaat bij deze vragen om ethiek. We gaan op zoek naar de ethische beginselen die moeten worden gehanteerd, dus naar de normen die het uitgangspunt voor het beoordelen van menselijk gedrag vormen.
De filosofen Herbert Spencer en John Dewey hebben daarvoor hun sociologisch-evolutionistische ethiek ontwikkeld. Ze betogen dat de moraal - het geheel van bestaande waarden en normen - niet spontaan aanwezig is, maar is gegroeid als het resultaat van een lange evolutie. De moraal die in dit proces als het ware ‘overleeft’, is die welke het beste past bij de zich steeds wijzigende omstandigheden. De moraal die in het licht van de omstandigheden als het ware de ‘sterkste’ blijkt te zijn, wordt dan de heersende moraal. Is de maatschappij sedentair, dan verandert de moraal niet of weinig en ontstaat de indruk dat er absolute waarden en normen zouden bestaan. Maar in een tijdvak met snelle veranderingen moet de ethiek haar normen aanpassen. Eeuwige normen blijken dan niet te bestaan.
Deze evolutie van de moraal is een proces dat zich in belangrijke mate aan bewuste beïnvloeding onttrekt. De geschiedenis is als het ware het grote laboratorium waarin onze hypothesen over goed en kwaad zich hebben te bewijzen. De moraal vindt zijn oorsprong niet in blauwdrukken, maar in het overleven van wat heeft bewezen te werken. Waarden en normen kunnen niet worden geconstrueerd overeenkomstig een rationalistisch ontwerp, aldus de filosofen Hayek en Popper. De communisten hebben dat geprobeerd. Zij hebben gefaald. De condition humaine is nu juist dat we niet alwetend zijn.
De traditie is bij de morele vorming onmisbaar. Nu is de traditie geen stilstaande poel, waarvan we de dampen maar hebben in te ademen zonder erbij stil te staan. Door nieuwe ideeën over waarden en normen aan te dragen kunnen mensen een frisse