dagen van de week naar de planeten. En dat is nog steeds zo in het Frans, het Latijn, het Grieks en het Hebreeuws. Op die manier houden ze dat gebruik in ere. De zondag is vernoemd naar de zon en de maandag naar de maan. Daarop volgt de dinsdag, die naar Mars is vernoemd. Nu weet u iets van deze drie planeten. De vierde is Mercurius en dat is woensdag naar men kan lezen. Jupiter is donderdag en vrijdag Venus. Naar Saturnus wordt de zaterdag genoemd. In deze volgorde schikten de oude geleerden de planeten eertijds. In het Nederlands treft men sommige namen nog aan.
Wees ervan overtuigd dat elke planeet een bepaalde periode heeft waarin ze het krachtigst is, overeenkomstig Gods geboden. Wanneer sommige planeten de dienst uitmaken, krijgt de mensheid onenigheid, raakt in oorlog, verhongert of richt bloedbaden aan. Andere planeten daarentegen hebben zo'n gunstige invloed dat ze pais en vree brengen en materiële overvloed.
Naar men beweert is het tijdstip waarop een mens geboren wordt, verbonden met een planeet, namelijk of hij voorspoed of tegenslag zal hebben, geluk of eer zal verwerven, gehaat of bemind zal zijn, eerlijk zal blijven of een dief wordt, lang of kort zal leven, overeenkomstig Gods voorzienigheid.
Verder moet u weten dat men soms een soort komeet in de lucht ziet. Die heeft geen vaste plaats in het firmament. Ze ziet eruit als een ster en verplaatst zich razendsnel. Als ze een lange, dikke staart heeft, duidt dat op de dood van een vorst of op epidemieën die vaak kort daarna zullen uitbreken. Gelukkig neemt men haar zelden waar. Ze verbergt zich nadat ze een tijd zichtbaar is geweest.
Wees ervan overtuigd dat er wonderlijk veel sterren zijn. Er zijn er meer dan die men met het blote oog kan waarnemen. Omdat ze hoog aan het firmament staan, kan men ze niet zien. Op maanloze nachten kunnen we de lichtjes van deze sterren zien. Al lijken ze allemaal heel klein, ze zijn allemaal net zo groot