gevolg meer geven. Met het voornemen om den 12en Oct. 1901 de reis te ondernemen, werd hij den 10en Oct. te voren te Oengaran, waar hij zich voor de regeling zijner zaken nog ophield, door den dood overvallen.
Hij was in O.-Indië, vooral te Soerabaja, een bekende persoonlijkheid, die bij zijn overlijden vele vrienden achterliet. Zijn meest op den voorgrond tredende karaktertrek was goedhartigheid. Van zijn welwillendheid is veel misbruik gemaakt. Mede door zijn degelijke rechtskennis is hij velen van dienst geweest. Indië heeft predikanten gekend van grooter welsprekendheid dan waarover hij beschikte. Zijn kracht lag dan ook niet zoozeer in zijn prediking. Maar als man der practijk blonk hij uit - niet het minst op buitenkerkelijk gebied. Zijn degelijke rechtskennis werkte daartoe mede De talrijke baantjes, waarvoor hij zich vinden liet, vervulde hij op serieuze wijze. In stilte presteerde hij meer dan bij het publiek bekend was.
Van regeeringswege werden zijn verdiensten erkend door zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij is tweemaal gehuwd geweest. Zijn eerste echtgenoote Christina Francina van Loon overleed te Riouw 17 Jan. 1863, hem nalatende een kind van zes maanden. Zijn tweede echtgenoote Jonkvr. Susanna Elisabeth van der Wyck, met wie hij den 29en Dec. 1864 te Haarlem in den echt werd vereenigd, ontviel hem den 28en Nov. 1895 te Soerabaja door den dood. Uit dit huwelijk werden hem vier dochters en een zoon geboren.
Litteratuur: Hs. Regt. - Ned. Patric. 23en Jrg. (1937), blz. 125. - v. Troostenburg de Bruyn. Biogr. Wdb. O.I. Pred., blz. 256. - Eigen Haard, Jrg. 1901, blz. 756, 757 (m. portr.). - Sepp, Bibl. Kerkgesch., blz. 99. - Knuttel, Bibl. Kerkgesch., blz. 176. - Alb. stud. Rh.-Traj., k. 396, 433.