arbeiders onafhankelijk te maken van de wisselvalligheid en de stagnaties der markt en van het monopolie van het tegenwoordig ruilmiddel: goud en zilver. Hoewel op den duur onhoudbaar gebleken, teekent deze poging toch Hugenholtz' sympathieën en zijn energie.
Toen hij te Santpoort de beschikking kreeg over veel vrijen tijd, aanvaardde hij de redactie van het weekblad De Hervorming (1875-1885). Hij was medelid van de commissie uit den Ned. Protestantenbond tot samenstelling van een bundel liederen voor huiselijke en openbare godsdienstoefeningen, verschenen in 1882. Van hemzelf zijn daarin ook liederen, zoowel oorspronkelijke als vertaalde, opgenomen.
Den 14en Oct. 1900 werd een gedenksteen tot zijn gedachtenis ingewijd in het gebouw van ‘De Vrije Gemeente’ te Amsterdam, aan wier school voor Godsdienstonderwijs hij een tijdlang was verbonden geweest. Bij die gelegenheid hield zijn zoon F.W.N. Hugenholtz Jr. een toespraak ter herinnering aan zijn vader. Hij teekende hem als ‘lange slanke gestalte, met dat hooge, blanke voorhoofd, met die zachte licht bruine oogen, waaruit zulk een wereld van liefde en toewijding sprak, met dien warmen, trouwen handdruk, met dien jeugdigen, veerkrachtigen tred, met dien eigenaardigen, smakelijken, gullen lach, die over zijn gelaat kon uitbreken, waarbij heel zijn lichaam tot zijn schouders incluis, meelachten’. Wie hem zoo eens had ontmoet, bewaarde zijn beeld.
Hij huwde te 's-Gravenhage den 28en Jan. 1863 met Henriette Cecile Francisca van Gogh, geb. ald., overl. te Gr. Rapids 2 Mei 1916. Uit dit huwelijk werden geboren drie zoons, van wie een hierna volgt, en drie dochters.
Van F.W.N. Hugenholtz Sr. zag het licht:
Oude bekenden, woorden v. stichting. Zierikzee. 1875. 2 dln. 8o. - Het hedendaagsche pessimisme. Amst. 1876. 8o. - R. Hamerling, De zeven doodzonden. Een gedicht, metrisch overgezet, Amst. 1876. 8o. - Geloofsstrijd. Een schets uit het kerkelijk leven onzer dagen. Amst. (1879). 8o. - Godsdienstige opvoeding (overgedr. uit De Hervorming). Amst. 1880. 8o. - De weg, waarlangs God ons leidde. Herinneringen uit zijn vijf-en-twintigjarige loopbaan. Uitgespr. voor zijn gem. op Zond. 29 Jan. 1888 te Gr. Rapids, Mich. 1888. (Amst.) 1888. 8o. - Het Parlement der Godsdiensten. Rott. 1894. 8o. (In dezen bundel zijn vereenigd de door Hugenholtz in de N. Rott. Crt. geplaatste feuilletons over het eerste internationale Congres v. godsdiensten bij gelegenh. v.d. wereldtentoonstelling te Chicago).
In de Volksbiblioth. Uitgeg. vanw. de vereen. t. handhav. en voortplant. v.h. liberale beginsel. N. uitg. Amst. ('s-Grav.) 2e achttal No 6: Het hedendaagsch pessimisme. Ook in den almanak: De Liefde Sticht komen bijdragen van hem voor.
Zooals zijn broeder P.H. Hugenholtz Jr. meedeelt had hij de hoofdleiding bij de uitgave van Levenslicht. Stichtel. bloemlezing voor onzen tijd, verzam. d. P.H. Hugenholtz Jr. 2e dr. Amst. 1886 8o. Met J.A. Böhringer, W. Jesse en W. Zaalberg vormde hij de redactie van: Liederen voor Catechisatiën en Zondagscholen. Amst. 1877, '78. 8o en van: Godsd. liederen. Gezangboek v. De Vrije Gem. Beide uitgeg. d.d. Ned. Prot. bond. Amst. Haarl. enz. 1882. 8o.
Onder zijn redactie verschenen de Stemmen uit de Vrije Holl. Gemeente te Grand Rapids Mich. Amst. 1886 v.v.; de laatste 2 jrg. ond. den titel: Stemmen uit de Vrije Holl. Gem. in Amerika. Later het Zondagsblad. Godsd. maatsch. weekbl. Amst. 1892, '93.