[Hermannus Op 't Holt]
HOLT (Hermannus Op 't) werd als zoon van Abel op 't Holt en Roelofje Jans Koopmans op 20 December 1830 te Borger geboren. Hij ontving zijn opleiding te Uelsen (graafschap Bentheim) bij Ds. J. Bavinck en later te Hoogeveen bij denzelfden predikant en diens ambtgenoot W.A. Kok.
Na den 14en Maart 1855 intrede gedaan te hebben als Christelijk-Gereformeerd predikant te Dalfsen, verbond hij zich den 26en Mei 1856 aan de gemeente te Veldhuizen in het graafschap Bentheim, waar hij in strijd kwam met eenige oefenaars der Hannoveraansche staatskerk. Wegens critiek op de organisatie dier kerk aangeklaagd van majesteitsschennis ten opzichte van haar hoofd, koning George V, hoorde hij te Osnabrück de doodstraf tegen zich eischen, maar werd veroordeeld tot verbanning uit Hannover, dat hij binnen vier weken ruimen moest. Hij nam een beroep naar Katwijk aan Zee, in die dagen op hem uitgebracht, aan, diende deze gemeente van 1858 tot 1860 en was vervolgens werkzaam te den Helder (1860-1864), Leeuwarden (1864-1870), Heemse (1870-1875) en Stadskanaal, waar hij den 5en December 1890 overleed, na nog op 9 November zijn zoon Jakob als predikant te Beetgum bevestigd te hebben. Hij was den 2en Mei 1855 gehuwd met Hendrikje ten Kate, uit welk huwelijk elf kinderen geboren zijn, waarvan twee zoons, A.H. op 't Holt en J. op 't Holt, predikant werden, eerst bij de Chr. Gereformeerde kerk, daarna bij de Gereformeerde Kerken in Nederland.
Behalve voor zijn herderlijk werk, heeft Op 't Holt sterk geijverd voor onderwijs in Gereformeerden geest en richtte met zijn ambtgenooten J.R. Kreuler en J.F. ten Hoor den 10en Juni 1868 de ‘Vereeniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs’ op, waarvan hij tot zijn dood bestuurslid is gebleven. Deze zaak werd ook door hem bepleit in een geschrift: De onderwijs-kwestie, een woord in het belang van Gereformeerd Schoolonderwijs, in 1869 te Leeuwarden uitgegeven. Bovendien verscheen van zijn hand in druk: Samenspraak tusschen eenige vrienden over de dierbare Vaderlandsche kerk (Leeuw. 1868); Waarvoor de Doop der Modernen te houden (Leeuw. 1868) en De Evangelische Gezangen den oorlog of een oude strijd hervat (Leeuw. 1869; 2e dr. Kampen 1883).
Litteratuur: V. Alphen, N.K. Handb., passim. - Bijna alle gegevens voor dit artikel dank ik aan de welwillendheid van Ds. J. op 't Holt, Geref. pred. te Bolsward.