[Jan van Haeringen Kzn.]
HAERINGEN Kzn. (Jan van) werd den 11en Oct. 1867 geboren te Avereest, waar hij voorbereidend onderwijs ontving. Op zestienjarigen leeftijd toegelaten tot de Theol. School te Kampen, werd hij den 17en Dec. 1890 bevestigd als predikant bij de Geref. Kerk te Genderen (N. Br.) door zijn zwager Ds. J. v. Haeringen Az., destijds pred. te Werkendam (m. Jes. LXII:6; intr. m. Ef. VI:19). Den 11en Nov. 1906 predikte hij afscheid te Genderen (m. Ef. VI:23, 24), om te vertrekken naar de Geref. Kerk te Hoek van Holland, waar hij den 18en Nov. d.a.v. bevestigd werd door Ds. J. Vonk, pred. te Maassluis (m. 2 Tim. IV:1-6; intr. m. 2 Thess. III:1a). Op zijn tweede standplaats bleef hij werkzaam tot hij wegens hartlijden met ingang van 1 Juli 1918 eervol emeritaat verkreeg; een afscheidsrede kon hij niet houden; alleen werd na zijn vertrek een afscheidsbrief van hem voorgelezen. In Juni 1919 vestigde hij zich te Heemstede, waar hij den 10en Juni 1920 overleed.
Reeds in zijn eerste gemeente openbaarde zich zijn groote liefde voor historische navorsching vooral wat de Kerkgeschiedenis betreft, waarbij zijn volhardende speurzin hem goed van pas kwam. Zijn Geschiedenis der Kerkhervorming in N. Brabant en Limburg is van Roomsche zijde fel bestreden, maar van anderen kant vaak geprezen om de wetenschappelijke waarde ervan. Een man uitsluitend voor de studeerkamer was v. Haeringen echter niet. Voor de Evangelisatie der Geref. Kerken in N. Brabant en Limburg had hij een warm hart, en ook te Hoek v. Holland bewoog hij zich op practisch terrein; aan het ‘Groene Kruis’, de Vereeniging ‘Eerste hulp bij ongelukken’, verleende hij zijn medewerking en vooral tijdens de ramp met de ‘Berlin’ in 1907 betoonde hij grooten ijver. Daarbij nam hij ook met veel nauwgezetheid en toewijding zijn ambtelijk werk waar.
Hij huwde den 27en Nov. 1890 met Johanna van Haeringen. Uit dit huwelijk werden twee zoons geboren.
Van v. Haeringen zag het licht:
De Invoering van het Christendom in Teisterbant. Lezing voor Chr. Jong. Ver. Heusden. 1901. - Onze zeventigjarige scheiding. Leerr. over Dan. IX:1-5 bij de herdenking van de Afscheiding. 1 Nov. 1904. Heusden. 1905. gr. 8o. - Een bloeiende wildernis. Feestrede bij het honderdjarig bestaan v.d. Dedemsvaart 1909. - Geschiedenis der Kerkhervorming in N. Brabant en Limburg tijdens de 16e en 17e eeuw. Heusden. 1910. gr. 8o. - Een vijfentwintigjarige Zeekerk. Leerr. ter herdenking v.h. 25jarig bestaan der Geref. Kerk te Hoek v. Holland 's Gravenzande. 1914. - Een kwart eeuw in de Heilige Bediening. Gedachtenisvier. v. 25jar. Evangeliebedien. (Niet in den handel). - Voorts komen in de Bode v.d. Geref. Kerken in N. Brabant en Limburg voor van zijn hand 119 artikelen getiteld: Stad en Land van Heusden, (van 5en jrg. No 5 tot 10en jrg. No 22) (niet afzonderlijk uitgegeven).