Jeu de Fromages
Het franse Jeu de Boules of Pétanque, is mede dank zij de inspanningen van De Volkskrant, binnen enkele jaren uitgegroeid tot de derde sport van Nederland. Voetballen, vissen, Jeu de Boules, windsurfen; dat is thans de volgorde. In welk verband men Jeu de Boules ook speelt in Nederland - het is altijd de bedoeling dat de deelnemers zo snel mogelijk in die typische franse sfeer geraken. Jeu de Boules is namelijk een middel en geen doel.
Kan het dan niet eenvoudiger en franser, vroegen wij ons af. En zo kwamen wij tot het Jeu de Fromages.
De regels van ons Jeu de Fromages zijn nog simpeler dan die van het Jeu de Boules. Wordt Jeu de Fromages gespeeld met twee spelers (‘doublette’), dan werpt de speler met de duurste pet als eerste de zogenaamde ‘But’ (een eenvoudig, zo rond mogelijk peper- of knoflookkaasje voldoet het best als mikkaasje).
Nu werpt speler 2 ‘sous main’ (onderhands) zijn lichtste kaas, wat in veel gevallen een Gruyère of Brie zal zijn, zo dicht mogelijk bij het mikkaasje.
Speler 1 tracht nu het door speler 2 geworpen kaasje te tireren, d.w.z. dat hij de kaas van zijn tegenstander tracht te raken, waardoor deze verder van het mikkaasje wegrolt.
Maakt speler 1 gebruik van een zware werpkaas (camembert, Boursin), dan is het zelfs mogelijk met een goedgerichte worp de kaas van zijn tegenstander uit zijn doosje te laten spatten (‘explopper’).
Speler toont u de ‘sous main’ positie van waaruit Camembert dient te worden geworpen. Houdt u hierbij het lichaam echter wel enigszins gebogen en de voeten bij elkaar.
Bij het Jeu de Fromages dienen alleen de ‘kaascochonnets’ en de eerste twee kazen rustig en onafhankelijk van elkaar te worden gegooid.
Alle volgende kazen kunnen in eigen tempo en naar eigen goeddunken onder- of bovenhands worden gegooid. Nu is de kaas namelijk ‘par l'église’ (door de kerk) en zo bereikt men het snelst de zo gewenste franse sfeer.