loop of andere laxerende drankjes, zoals vaak gebeurt: de eerste moedermelk kan hier net zo goed, ja zelfs veel beter, voor zorgen.
De moeder moet eerst met het hoofd en de voeten iets omhoog gelegd worden en men moet de buik zwachtelen met een klein, dubbelgeslagen tafellaken om de baarmoeder op haar plaats te houden en opdat ze de vuiligheid gemakkelijker kwijtraakt. De baarmoeder mag geen wind vangen want daardoor zwelt ze hevig op en worden de aderen, waarlangs de zuivering moet geschieden, afgesloten. Hierop volgen pijn, krampen, koorts en andere nog ernstigere kwalen, zoals ik bij verschillende vrouwen gezien heb.
Drie of vier uur na de bevalling mag men de moeder wat kippesoep geven en daarna pas mag ze slapen. Deur en ramen moeten goed dicht zijn, zodat er geen wind en weinig licht binnenkomt. Sommigen hebben de slechte gewoonte de moeder meteen met veel eten te kwellen met het argument dat de baarmoeder nu leeg is en gevuld moet worden. Maar de baarmoeder stoot enige dagen na de bevalling de nageboorte af en trekt daarna samen, zodat er geen leegte overblijft en er dus ook geen vulling nodig is. Als ze al iets zou willen, zou dat niet uit de voorraadkast komen en het andere komt niet te pas zolang de kraamtijd duurt! Tijdens de eerste dagen moet de vrouw niet te veel eten want daardoor verergeren koorts, pijnlijke tepels en dergelijke. Omdat ze heel wat kwijtgeraakt is, mag men haar na de eerste zeven of acht dagen meer voeden en nog meer wanneer ze zelf zoogt.
Op deze wijze verloopt gewoonlijk de natuurlijke bevalling. Soms echter gebeuren er onverwachte dingen en is ze zeer zwaar, zodat de vrouwen ten einde raad zijn. Dan moet men naast God zijn toevlucht nemen tot de artsen. Ons doel is immers altijd te hulp te komen.