spruw, de hik of knarsetanden bij komen, betekent dat dat de patiënt niet meer zal opstaan. In andere gevallen is er hoop op genezing. Aderlaten kan hier het ontstoken bloed afvoeren; verder moet de patiënt zoveel mogelijk slapen, om de hersenen te laten afkoelen. Hiervoor gebruikt men verkoelende slaapmiddelen, zoals sla of violen. Met laudanum moet men voorzichtig zijn, opdat de uitzinnigheid niet in slapende koorts verandert, die dodelijk is. De zieke heeft nogal eens de neiging zijn water op te houden, waardoor nog meer ontstekingen ontstaan, op zichzelf al krachtig genoeg om te doden. Daarom moet men hem zoveel mogelijk tot wateren porren, maar alleen met matig afdrijvende middelen en beslist niet met hete.
Zoals ik al schreef, kan men zich door schrik uitzinnigheid op de hals halen. Zo zijn er ook voorbeelden van mensen die door schrik hun verstand herwonnen. In Parijs sprong een rustig en eerbiedwaardig edelman, door koorts en uitzinnigheid overvallen, uit het raam. Hij viel bijna te pletter, maar kwam erbovenop en werd weer helemaal de oude. In Zwitserland sprong een uitzinnige in een rivier, die hem weliswaar meesleepte, maar ook weer bij zinnen bracht. Paré merkt echter terecht op dat, al valt het niet altijd slecht uit, hij niemand aan zou raden de zieke uit het raam te gooien. Hij vindt het beter de patiënt onverwacht voorover te dompelen in een tobbe koud water en hem er niet uit te halen voordat hij er behoorlijk wat van gedronken heeft, hoewel men natuurlijk niet te lang mag wachten. Door de schrik kan de uitzinnigheid van het hoofd naar andere lichaamsdelen trekken. Dat dit helpt, blijkt uit verschillende voorbeelden en ook uit het feit dat mensen met een beet van een dolle hond het water niet in durven, maar er met succes in ondergedompeld worden.
Bij uitzinnige patiënten moet de arts wel heel voorzichtig zijn. Ik herinner me dat ik eens gerstepap voorschreef. De zieke hield mijn hand stevig vast en zei zijn vrouw tweemaal zoveel te maken want ik moest en zou zijn gast zijn. Uiteindelijk kwam ik