Waterzucht
Waterzucht, soms diabetes genoemd, vaak een bijverschijnsel van scheurbuik, is een ziekte van het gehele lichaam, waarvan de huid bleek en vaal en het vlees zacht en bol als gerezen deeg wordt. Op den duur vullen zich vlees, huid en buik met een waterig vocht, wat leidde tot de naam waterzucht. Omdat het hele lichaam aangetast wordt, is de patiënt loom, traag, kortademig en een beetje koortsig. De eetlust neemt geleidelijk af. De urine is bleek, wit en rauw.
Naar de drie soorten spijsvertering zijn er drie soorten waterzucht. De eerste komt uit de maag, de tweede uit de lever, de derde uit de aderen die door het hele lichaam lopen. Meestal vermengen de drie zich. De voornaamste oorzaak is onzuiver bloed - rauw, slijmerig en waterig, met soms wat zwart of gallig sap erin. Dit wijst erop dat lever, milt, nieren en aderen niet in orde zijn, waarbij een koude en vochtige maag of koud en vochtig voedsel in een zwakke maag en ook lucht van die aard de zaak verergeren. Volgens Polybius werden de soldaten en de paarden van Hannibal het slachtoffer van waterzucht toen ze in Italië overwinterden.
De ziekte wordt ook veroorzaakt door verstopping en ophouden van de ontlasting bij aambeien of verlate menstruatie: daarom komt ze vaak voor bij maagden die over tijd zijn. Dion schrijft dat keizer Trajanus door aambeien waterzucht kreeg en eraan stierf. Ook door te veel bloed te lozen en zo van binnen te verkoelen en verslappen, kan de kwaal ontstaan, zoals keizer Hadrianus overkwam.
Er zijn nogal wat varianten van de aandoening, maar de echte waterzucht heeft nog een andere oorzaak dan de genoemde, namelijk de opening van delen of vaten waarin vocht opgesloten zit. Al wordt deze gissing van Fernelius onder anderen door Sennert tegengesproken, toch steunt ze op ervaring uit de praktijk want ik heb - vooral bij dronkaards - gezien dat vocht