baarmoeder bij de bevalling van boven samentrekt om van de vrucht verlost te worden, zo trekt de geprikkelde maag van onder samen en komt naar boven, terwijl ze alles wat haar ongevallig is, eruit smijt. Bij deze beweging springt ze van haar eigen plaats weg en rekt de delen waar ze aan vastzit met groot geweld uit. Mensen met een kippeborst en een lange, magere hals kunnen alleen geforceerd braken. Het is zelfs riskant voor kortademigen, teringlijders en mensen die een ontsteking of pijn in het ingewand hebben, omdat men kan stikken of bloed spuwen en omdat er iets kan barsten.
Als men vaak en zwaar braakt, verzwakken maag en ingewand door het schudden en bovendien trekken die delen dan onzuiver vocht aan, waardoor men in de war raakt. Maar als het licht en matig gebeurt, is het de gezondste en beste van alle purgaties. Het haalt de schadelijke vochten uit de bron zelf weg, zuivert de maag en de ernaast liggende delen. Het is dus een goed middel bij weinig eetlust, walging en spanning van de maag, geelzucht, derdendaagse koorts en alle ziekten die in het hoofd ontstaan door naar boven trekkende dampen. Men moet echter de maag niet gewennen aan braken, want de natuurlijke uitvalsweg loopt via de darmen.
Ook het klisteren hebben de mensen van de dieren geleerd. Plinius schrijft over een Egyptische vogel, een ibis, die wel wat op een ooievaar lijkt. Hij wordt hier afgebeeld bij de stad Alexandrië. In zijn bek neemt hij wat Nijlwater en hij spoelt er het natuurlijke afvoerkanaal van het lichaam mee door.
Klisteren helpt vooral bij darmgebreken en kan het beste de onderste of dikke darmen zuiveren. Er zijn veel soorten klisteer, zoals er ook veel darmkwalen zijn. Sommige stillen de pijn, andere verzachten de scherpe vochten, sommige zuiveren en verdrogen zweren, sommige laxeren, andere stoppen. Als de klisteer niet goed werkt, kan ze door een scherpere variant of door een zetpil geactiveerd worden.
Een zetpil kan veel minder uitrichten dan een klisteer want