op kan wachten, is het beter eerst voorzichtig maag en darmen te zuiveren, maar aandoeningen als borstvliesontsteking en keelontsteking dulden geen uitstel. Bij kwalen die gaan en komen, zoals koorts, moet men nooit tijdens een aanval aderlaten want dan wordt het lichaam te zeer belast. Als men zuivert met het doel ziekten te voorkomen, is de morgenstond het beste tijdstip: bij zonsopgang wordt het bloed dunner en driftiger en loopt het dus gemakkelijker naar buiten. Het slachtoffer moet wel minstens een uur wakker zijn en het eten van de vorige dag goed verteerd hebben.
De plaats waar men de ader zal openen, moet eerst helemaal warm gewreven worden en vervolgens moet men de arm stevig afbinden om het bloed tegen te houden. Uit ervaring weten we dat men altijd moet binden boven de plaats waar men steken wil, maar de reden daarvan kenden we tot voor kort niet. Want als het gebeurde om het bloed van boven naar de band toe te trekken, zoals lang gedacht is, alsof het vanuit de holle ader via de oksels naar de arm komt, dan zou niet de ader die onder de band zit, maar die erboven meer bloed moeten geven. Dat blijkt niet zo te zijn en daaruit kan geconcludeerd worden dat het bloed vanaf het hart via de slagaderen, die het kloppen veroorzaken, door het hele lichaam gedreven wordt en dat het daarna weer via de aderen vanuit de verst verwijderde lichaamsdelen naar het hart trekt, om daar verdunning en vernieuwing te ontvangen. Dat blijkt ook als men het aderlaten wil stoppen: men zet de vinger niet boven de opening maar eronder. Dit komt door het circuleren van het bloed vanuit het hart, waarover meer te lezen valt in het Steenstuk.
Als men de bloeding gestelpt heeft en de band weggenomen, dan moet de opening met een sponsje schoon en droog gemaakt worden. Wanneer er bloed in de wond achterblijft, verhindert dat het dichtgroeien en kan ze weer opengaan of gaan zweren.
Men kan het bloed beter opvangen in een bakje van tin, zilver of aardewerk, dan in een van koper want daarin veran-