lijcks sijn bedencken, of het vast gaet, dat alle kinderen nootsakelijck op de sevende maent haer roeren om uyt te komen. Want alhoewel de kinderen op de sevende maent, haer eerste volkomentheyt ende beginsel van perfectie krijgen, soo en zijnse nochtans allegader niet soo volkomen, datse poghen gheboren te werden: maer die alleen dewelcke van krachtighe ghematigheyt, en sterck maecksel zijn, porren om op de sevende maent uyt te komen, te weten, die haestigh volmaeckt zijn, haestigh bewegen, en haer uytkomst haestigh vorderen, gelijck Avicenna schrijft Lib. 3. Fen. 21. tract. 2. cap. 1. In de rest en is geen waerschijnelijcke reden, waerom dat de vrucht soo vroegh soude soecken ghelost te zijn. Het en gaet mede niet zeker dat de bevruchte vrouwen stercker beweginge voelen op de sevende maent, als op andere. Ende indien het kint van die beweginghe soo seer verswackt op de sevende maent, dat het in geen gheheele maent sijn kracht en verscheppen, ende daerom op de achtste maent geboren zijnde niet te lijf en kan blijven, veel minder soude het 't leven konnen behouden, als het inde eyghen Maent gheboren werde. Daer beneffens en komt met de ervarentheydt niet wel over een, dat de Vrouwen meest op d' achtste maent qualijcker te pas zijn, als op de sevende, ofte negende. Schijnt derhalven datter uyt de natuere van de vrucht ende van de moeder, naeulijcks bondighe redenen konnen gegeven werden, om te bethoonen, dat een kint van acht maenden niet en soude konnen in 't leven blijven.
De wettighste tijdt om te verloffen is de negende maent, en sulcke kinderen leven gemeenlijck langh: en de natuerlijckste en gemeenste tijdt wert gehouden te zijn van den vijf-en-twintighsten dagh in de negende maent, tot den vijf-en-twintighsten in de thiende. Maer of dese tijdt noch verder uytgestreckt kan werden, en blijckt soo klaer niet Hippocrates steltergens den langhsten tijdt in de thiende maent, en op een ander plaets komt hy tot in de elfde, gelijck ook doet Aristoteles, 't welck van verscheyde met verscheyden exempelen bevestight wert, hier al te langh om te verhalen; ende is oock by eenighe Rechts-geleerden voor wettigh geoordeelt. Balduin. Revard. ende andere in Leg. 12. Tabb. P. Victorius 5. Var. Lect. 18. Plaut. Cistell.
Tum illa, quam compresserat,
Decimo post mense exacto hic peperit filiam.
Alhoewel dat de knoddige Doctor Rabelais daer mede spottende seyt, dat de jonge Weduwen twee maenden na haer Mans doodt, mogen met vryer herten spelen op sijn rekeningh. De Keyser lustinianus, en houdt een kint van elf maenden niet vooir wettigh, in Auth. de restit & ea quae parit. in 11. mense. cap. 2. fi. Maer sulcx als te wreedt zijnde, wert van den grooten Rechts-geleerden Andreas Alciatus mispresen, 3. Parad. 7. en uyt hem Menoch. 2. de arbit. judic. Cent. 1. Caes. 69. N. 50. Soo berispt oock Doctor Spiegel, Lib de formato foetu 7. Vlpianum, om dat hy L. intestato ff. de suis, & leg haered. Een kint dat thien maenden na sijn Vaders overlijden ghebooren is, uyt-sluyt van de Vaderlijcke erffenis, en hy brenght een exempel by van een Vrou die sesthien Maenden ghedragen hadde: gelijck Avicenna van veerthien, Plinius ende Cardanus van derthien, Augenius van twaelf maenden. In dese gelegentheydt moet onderscheydt ghemaeckt werden, wat de Natuere gemeenlijck werckt, en wat selden gheschiet. Ende op die manier heeft Hippocrates wel geseyt, dat de thiende maent den uytersten tijdt was om te verlossen, als den gemeensten ende natuerlijcksten, also de vrucht na de thiende maent nu groot zijnde, naeulijcks plaets en voedsel genoegh in de Lijf-moeder kan hebben. Al is 't dan dat niet alleen kinderen op de elfde maent, maer oock op de twaelfde, derthiende, veerthiende, vijfthiende, ende sesthiende, ghebooren, van de Medicijns en andere beschreven werden: so moeten wy sulcx nemen voor dinghen die heel selden ghebeuren, ofte oock dat de Vrouwen haer rekeningh qualijck gemaeckt hebben, ofte datter wat van Rabelais ofte Sint Annen onderloopt.
Wy sullen nu tot besluyt wat dieper ondersoecken de oorsaek van dese verscheydenheyt van 's menschen gheboorte. Vele leggen de selfde op de verscheyden gematigheydt en gestaltenis, daer by komende dat de andere Dieren een sekeren tijdt hebben datse ritsich werden, en dat na die tijdt de wijfkens schouwen de by-komste van de mannekens, daer de menschen desen bepaelden tijdt niet en hebben, ende de goede vrouwen, gelijck Doctor Ioubert seydt 3. des Erreurs populaires 2. soo vriendelijck ende gerieffelijck zijn, datse geen tijdt aen en sien; en niet en weygere als om welstaens wil; datse daer beneffens alderhande kost eeten, verscheyde veranderinghen door de beweginghe des ghemoets, inbeeldinghen onderworpen zijn. Maer Doctor Spiegel van Brussel, onlanghs Professor te Padua, meent dat dese oorsaken al te verre van den weg gaen, en brenght een ander by, die hy voor nader houdt, te weten, dat vrucht rijp en voldragen werdt op onsekere tijt, en dickwils op verscheyde maenden, na de faculteyt ofte kracht, die de selve regeert en onderhoudt, slapper oft stercker is. Welcke kracht slap ofte sterck is, ofte door haer selven, te weten uyt het zaet, waer in sy als in haren oorspronck vast is; ofte door toeval, te weten, by ghebreck van goet voedsel, waer door de beenderen niet versterckt en konnen werden, en de andere deelen niet wel en konnen toenemen, soo dat het kint op den rechten tijdt als het behoorde gebooren te werden, hem niet buygen, noch roeren en kan. Dit ghebreck van voedsel komt, ofte door foute van de Moeder, te weten, uyt sieckte, vasten, en diergelijcke, ofte door sieckte van de Vrucht, veroorsaeckt uyt quaet ofte te veel voedsel, dat het van de Moeder na ghenomen heeft. Want dat de kinderen oock in 's moeders lichaem verscheyde sieckten onderworpen zijn, blijckt niet alleen uyt de Schriften van de Ouden, maer oock uyt de Anatomie ofte ontledinge van haer lichaem, (Sylvius in Isag. Anat.) alzoo wy dan sien in ons die ghebooren zijn, dat het swacke lichaem dickwils weynigh, somtijdt niet met allen en groeyt, insonderheyt als het aen een lange quellingh gegaen heeft, ten zy het de krachten wederom versamelt: soo konnen wy lichtelijck bemercken, dat op de selfde maniere door eenige sieckte de rijpigheydt van de vrucht op ghehouden; en het voorkomen uyt de Lijf-moeder uytgestelt kan werden, ter tijdt toe dat het versterckt zijnde tot sijn volle perfectie gekomen is. Wy sien oock dat de gene, welkers lichamelijcke krachten stercker zijn, rasser volbracht, ende eerder ghebooren werden; en dat die op de sevende maent ter werelt komen, meest knechtjens zijn, selden meysjens,