eenige andere; maer maeckt dick en grof bloedt, blijft langh in de maegh hanghen, verstopt de Lever ende Milt, ende vervult het hooft met sware dampen. Hy is de ongesontste van alle wijnen, insonderheydt als hy door oudtheydt noch dicker gheworden is.
Wijnighe of Vierighe Wijn dat is nae den gelen of gulden treckende, is middel-matigh tusschen den Witten ende Swarten te rekenen. Die noch wat bleycker is, en nae den Witten meer treckt, by de Latijnen vinum fulvum ghenoemt, ghelijck de Rijnsche Wijn is de beste en bequaemste, om het hert, ende alle krachten te verstercken.
Roode Wijn is ghemeenlijck soo warm niet, insonderheydt den Bleeck-rooden, maeckt goet bloedt, ende en beswaert het hooft niet, is de mondt ende de maegh aengenaem, dat hy mede door sijn t'samen treckende kracht wat versterckt. Maer indien hy daer beneffens dick van gestaltenis is, soo en is hy de Lever en Milt, om de verstoppingen die hy aldaer veroorsaeckt, niet seer bequaem.
Maer met dese koleuren gaet ghemeenlijck de mate van de ghestaltenis. De dunnigheydt is insonderheydt in den witten ende waterachtighen wijn, daer nae in de Wijnighen: de dickigheydt in den Swarten, ende Rooden. Dick zijn oock de soete ende wrange. Daer en is oock niet weynigh aen gheleghen, datmen op de dunnigheydt ende dickigheyt van de wijn lette. Want de dunne schieten haest door, ende zijn alder-bequaemst, alsser haestighe versterckinghe van krachten van nooden is, sy openen, doen sweeten, ende water maken, ende reynigen den loop des waters, dan gheven den Lichame weynigh voedtsels, Maer de dicke gheven veel voedtsels, dan blijven langer in de leden steken, ende verwarmen ende verdroogen deselve, en veroorsaken dickwils veel verstoppinghen.
Den ouderdom maeckt mede groote veranderingh onder de wijnen. De Most is dick, en windachtigh, maeckt kolijck, ende graveel, ende belet den waterloop: maer maeckt ghemeenlijck den buyck weeck, en die dat niet en doet, is soo veel te erger: en veroorsaeckt dickwils groote krimpselen in de darmen, en root-melisoen, en diergelijcke ghebreken. Het welck meest van Most komt, die uyt suerachtighe en warme druyven vloeyt.
Nieuwe Wijn, die noch wat van de mostachtighe soetigheydt behouden heeft, en werdt niet lichtelijck door het lichaem verdeelt, en maeckt rommelingh in den buyck, de maegh, en het gantsche inghewant met winden vervullende.
Oude Wijn, te weten, de gene die door ouderdom scherp ende sterck geworden is, beschadight de zenuwen, en vervult de herssenen met veele dampen, en verhit het lichaem.
De Wijn die in ouderdom tusschen beyde is, is tot alles de bequaemste. Want door den ouderdom openbaert de wijn sijn warmte: dewelcke weynigh kracht heeft inden nieuwen, meer in de ghene, die wat ouder is, meest in de ghene die over het jaer is. Doch hier in valt mede veranderingh nae den aerdt, en natuere van den wijn. Want sommighe zijn sterck en wijnigh, die seer verwarmen, en seer goedt zijn voor een koude maegh, de teeringe helpende, en de slijmachtighe humeuren verdrijvende: dan sy klimmen wat in 't hooft. Sommige zijn slapper, ende hare krachten zijn oock in alles minder. Sommighe gaen tusschen beyden. Eenige mogen tegen 't leggen; sommige werden terstond suer, ofte verschaelt.
Behalven alle dese verscheydenheydt der wijnen, maeckt het Landt daer de selve wassen, noch een groot onderscheydt. Hier te Lande is de Fransche de ghemeenste; de Spaensche, de Malvasey, ende Muscatel de sterckste: maer de Rijnsche (die van den Professor Baudius voor den besten Borgher van Dordrecht plach gerekent te werden) den lieffelijcksten, so van smaeck als van reuck.
De Malvasey komt uyt een Griecks Eylandt, tegenwoordigh Candia, en eertijdts Creta genoemt, alwaer groote ketelen langhs de Zee-kant staen, daerse in ghesoden werdt. Maer die niet verder als Italien en gaet, die werdt niet gesoden. Sy is tweederley, de eene zoet, sulcks als eyghentlijck Malvasia heet, of Malvasia dolce: de ander is rinsch, die niet gesoden en wert, sulcks als Malvasia garba of Liatico genaemt is. Dese heb ick veel te Venetien, dan hier noch noyt gesien. Muscatel Wijn wast mede in het selfde Eylandt, en op andere plaetsen. Die van Frontignac in Languedock, heb ick op de plaets selve ghedroncken, en is den aenghenaemsten dranck, diemen soude mogen wenschen, en daer voor oock door gheheel Vranckrijck, en elders vermaert.
Wijn Tint, ofte Wijn van Alicanten, komt uyt den Zee-kant van Spaengien, en wast meest in Catalonien, en by Alicanten, ende van daer werdt hy hier te Lande gebracht; maer meer gebruyckt om den buyck-loop te stoppen, dan om veel van te drincken: anders, als hy noch jongh en mostigh is, smaeckt hy seer soet, doch ontstelt de herssenen seer.
Dewijl dan soo grooten verscheydenheydt onder de Wijnen gevonden werdt, soo is lichtelijck te sien, dat sy niet allegader even gesondt, noch allegader een yegelijck niet even bequaem en zijn. Dan in 't ghemeen zijn dat de beste wijnen, die van smaeck tusschen soet en wrangh zijn, wel ruycken, klaer ofte wat na den gelen trecken, niet te dun ofte te dick, nochtans meer na de dunnigheyt komende, niet te sterck ofte te slap, niet te jongh ofte oock al te oudt.
Alsoo de wijn voor veele te sterck valt, soo is al van ouden tijden in gebruyck geweest, den selven met water te mengen: en den dullen Godt, gelijck Plutarchus spreekt (lib: an senisit gerenda respublica) door den nuchteren en soberen te bedwingen. Het welk den Wijn niet alleen lieffelijcker en maeckt, gelijck Athenaeus betuygt 15. Deipnos. 5. maer oock veel ghesonder, te weten, dat goedt water is. Want gelijck Hippocrates, in 't Boeck van d'oude Ghenees-konst betuyght, den ongemenghden ofte ongewaterden wijn veel gedroncken, maeckt den mensche eenighsins slap, en beneemt een groot deel van sijn krachten. Het welck de Poët Ovidius oock te kennen wil geven met dese veerskens:
Gelijck onmatigh spel ontrent de jonge vrouwen
Kan menigh ongemack, en vreemde plagen brouwen;
Soo baert ons oock de wijn, gedroncken sonder maet,
Verswackingh in den kracht, en menigh ander quaet.
Maer hier te Lande, daer wy niet wel versien en zijn van soo goedt water, moghen wy den wijn liever onghewatert drincken, dan daer raeu water by doende, onse Lichamen gichtig, ofte ten minsten rappig ende