Ten vijfde, de Gestaltenis: Want een vleesch is altijdt beter en meer voedende vet als mager. Al-hoe-wel dat hier oock maet moet ghehouden werden, want Platina heeft seer wel, en na de konste der Mediçijns geschreven, dat het beste vleesch is, het welcke niet al te vet, oste al te mager en is. Alsoo de groote vettigheyt den appetijdt en lust om te eten, bederft, het verteeren ontroert, ende de Maegh los maeckt. Hierom, seydt hy, salmen van het vetste vleesch het magerste, en van 't gene dat heel mager is, het vetste eten.
Hier toe behoort het Lubben, 't welck wondere kracht heeft, om de gematigheydt en de gestaltenis te veranderen. Want het vleesch van de gelubde Dieren krijght gantsch eenen anderen smaeck ende reuck, ende is derhalven niet alleen aengenamer, als van de ongelubde, welckers vleesch een sware en stercke scherpigheydt van hem geeft, maer oock veel gesonder, gelijck Galenus betuyght, en Mart. 3. 24.
Het beest dient haest gelubt, dan sal het beter smaken,
En dat sal even selfs sijn reuck te beter maken.
Dit lubben is al een oude wreedheyt, om sijn lecker-heydts wille de natuere selve soo smadelijck ongelijck aen te doen. En ten is niet by de mannekens alleen gebleven, maer oock tot de wijfkens ghekomen, gelijck by Aristoteles 8. de Hist anim. 50. ende Columella 7. de rerust. 9, te sien is, welckers vleesch daerom oock soeter en aengenamer is. Galenus seydtte wesen, als van andere wijfkens. En nu is dat by ons oock ghevonden, om aen de hoenderen in het werck te stellen, die daer door seer vet werden.
Ten sesten, de Leden. Want elck deel van een Dier is verscheyden in voedtsel, ten aensien van 't geheelelichaem.
De uytterste deelen, als Voeten, Snuyt, Ooren, zijn taey ende hardt te verdouwen, en geven weynigh voedtsel. De voeten zijn evenwel beter als de snuyt, de snuyt, als de ooren, die ghemeenlijck niet als kraeck-beenen en vel zijn.
De Cartilago ofte Kraeck-beenen van vol-wasse Dieren, en konnen geensins verteert werden; Maer van de ghene die noch in de groey zijn, indiense in de mondt wel geknaeut, en in de maegh wel verteert werden, so gevense den lichame voedtsel, dan weynigh.
De Tonge is aenghenaem van smaeck, licht te verteeren, maer geeft weynigh voedtsel.
De Klieren zijn malsch en lieffelijck: de lieffelijckste, die ontrent de mammen vol melck zijn. Sy geven voedtsel het vleesch gelijck, in diense wel verteert werden. Anders maecken sy raeuwe, en slijmerachtighe vochtigheydt.
De Nieren werden ghehouden van quaedt sap, hart om te verteeren, en met de hoedanigheden van het water, datter door moet loopen, wat besmet, het welck de smaeck oock soude uytwijsen, na het seggen van Aristoteles, en Aétius. Dan ick diese geerne, en daerom veel ete, heb sulcken smaeck noyt konnen, proeven, ende kan oock niet sien, alsoose een vast, ende door veel kleyne aderkens wel ghevoedet vleesch hebben, waerom datse niet onder het goedt voedtsel souden mogen gerekent werden.
De Herssenen walghen in de maegh, maken kout en slijmerigh voedtsel. Evenwel de Herssenen van de voghelen lucht ghebraden, en met Sout en Peper, om de vochtigheyt te matigen, gegeten, en werden niet mispresen. Daer van seyt een Poët:
Eet d'oogen van een vier-voet Dier,
Gebraden aen een luchtigh vyer:
Maer van de vogels eet het breyn,
Dat is u dienstigh, soo ick meyn;
Doch op dat het gesonder zy,
Soo doeter Zout en Peper by.
En in 't algemeen, die geerne Herssenen eet, sal daer by doen peper, orego, ofte diergelijcke, die hare taeye slijmerigheydt, en kouwigheyt konnen verbeteren, hebbende een doordringende en verwarmende kracht. Anders zijnse onnut tot voetsel.
Het Morgh in de beenen, is warmer, vetter, ende lieffelijcker als de Herssenen. Wat veel gegeten, doet het walgen, gelijck de Herssenen: het heeft evenwel meer voedtsel, als 't wel verteert wert.
De Klooten van vier-voetige Dieren zijn hardt om te verteeren, en van quade gijl, om eenige fenijnighe stanck, die sy ofte door het maecken van 't zaet, ofte door haer eyghen voedsel bekomen hebben. Maer de klooten van de jonge Dieren, die noch niet gespeelt en hebben, zijn daer vry af, en derhalven beter. Dan de alderbeste zijn de Hane-klooten, en insonderheyt die ghemeste, die goedt ende lieffelijck voetsel gheven. Maer van deselvige sullen wy onder de Vogelen breeder handelen.
Het Hert hart van vleesch, en met veele veselen doorweeft: geeft wel veel en geen quaet voetsel, als het wel verteert werdt, dan is swaer om te verteeren.
De Lever is mede niet licht te verteeren, gaet langsaem na beneden, en maeckt grof bloedt. Men placht hier voormaels veel te houden van de Lever van een Vercken dat met Vijghen ghemest was: als oock van Gansen-lever, waer van wy hier na sullen spreken. Cardanus prijst onder alle Kost de Lever van de Vogelen, sommighe oordeelen voor de beste de Lever van een Hoen, een Gans, een End. Bapt. Fiera geeft dit oordeel:
Een Hoen, een Gans, een End, die hebben goede Levers,
Maer van een ander beest die zijn maer voor de wevers.
De Mildt is van quaet ende swaermoedig sap, oock on-aengenaem van smaeck, als hebbende eenige wrangigheydt.
Van de Maegh spreeckt Galenus aldus: De Maegh werdt meer in spijse gepresen als de Darmen, in sonderheydt van gemeste Hoenderen, ende noch meer, van Gansen: want sy is lieffelijck, evenwel dick en hardt, en derhalven swaer om te verteeren, maer diese verteeren, geeftse veel voedtsel.
De Longe is so veel lichter om te verteeren, als haer gestaltenis yelder is. Sy geeft weynig, ende koudachtigh voedtsel.
Wat belanght het ander ingewant, buyten de Verckens-darmen, is de rest niet bysonders.
En aldus het onderscheydt van de leden aengewesen zijnde, sal ick dit Capittel eyndigen, als ick eerst geseyt sal hebben datter in 't vleesch selver verscheydenheydt gevonden werdt, want anders is 't aen den hals, aen de schouderen, aen de heup, aen de lenden, en andere deelen, hier malsser, daer harder, ende so voort. En in 't gemeen wert het vleesch, dat aen 't been staet, voor