inventief regisseur en spelers met zo'n weerbarstige tekst omspringen? Maar wat is dan eigenlijk het verschil?
Antwoorden op zulke vragen lijken afhankelijk te zijn van heel wat niet-geëxpliciteerde standpunten ten aanzien van de omgang met oudere teksten. Zo is vaak geopperd, ook bij moderne literatuur, dat het bestuderen van een literaire tekst spontane appreciaties daarvan in de weg staat. Maar het omgekeerde zou evenzeer kunnen gelden: juist door een dergelijke bestudering of de kennisname van de resultaten daarvan kan een meer persoonlijke verstandhouding ontstaan. Elke intimiteit met een literaire tekst komt immers tot stand op grond van voorkennis en verwachtingspatronen. Gaat het om een oudere tekst, dan veronderstelt deze habitus meer bagage en brandstof. Maar daarna is die intimiteit van principieel dezelfde aard: je moet er alleen wat meer werk voor doen. En is dat laatste dan weer de voornaamste reden dat spontane behoeften doorgaans achterwege blijven?
Menigeen lijkt ook aan te nemen, dat de oudere Nederlandse letterkunde gewoon minder aantrekkingskracht heeft vanwege haar meer tijdgebonden karakter dan (on)vergelijkbare teksten in het buitenland. Hoe dan ook, velen achten de Roman de la rose, Chaucer, Shakespeare, Diderot, Goethe, Jane Austen en Balzac aanzienlijk leesbaarder dan wat onze letterkunde in dezelfde perioden te bieden heeft. Of ontbreekt het ons vooral aan excellente vertalingen van de eigen meesterwerken uit het verleden?
Op al deze vragen zijn uiteenlopende antwoorden te geven en dat gebeurt ook in deze bundel. Ze lopen uiteen van enthousiaste aanhankelijkheidsbetuigingen tot aan knorrige distantiëringen van zulke aansporingen tot intimiteit. Maar het aardige blijft, dat iedereen zich op haar of zijn manier toch blootgeeft. Sommigen doen dat vrij impliciet door in bewonderende termen rond een auteur of tekst heen te cirkelen. Anderen daarentegen zijn uitgesproken expliciet en kruiden hun standpunten met openhartige biografische details.
Literatuurhistorici - Eddy Grootes is er zelf een onuitgesproken voorbeeld van - nemen gewoonlijk veel distantie in acht en laten zelden het achterste van hun tong zien. In deze bundel worden zij zichtbaar als gewone lezers, met het hart op de tong, en dat is voor de verandering aangenaam onthullend.