schilderij.../Kunst is de illusie van de droom. Het is geen.../ Kunst is de illusie van sacraliteit. Het is geen .../ Kunst is de illusie van het wonderlijke. Het is geen.../ Kunst is de illusie van de ontsnapping. Het is geen.../ Kunst is de illusie van de natuur. Het is geen...’
Daar stopte de projectie en klonk alleen de apodictische tekst: Kunst is vermaak. Kunst is vals. Het schilderen begint met Buren, Mosset, Parmentier en Toroni.
Sindsdien heeft de groep van zijn coherentie verloren. Buren, Mosset en Toroni stelden nog samen tentoon en gaven daarbij als commentaar: ‘Een Buren een Buren noemen, een Mosset een Mosset, een Toroni een Toroni is een spraakmisbruik. Buren stelt een Buren, een Mosset en een Toroni tentoon, maar de drie schilderijen werden door Buren geschilderd. Mosset stelt een Buren, een Mosset en een Toroni tentoon, maar alle drie werden ze door Mosset geschilderd. Toroni stelt een Buren, een Toroni en een Mosset tentoon, maar ze werden door Toroni geschilderd. Deze demonstratie voegt niets toe aan de schilderijen van Buren, Mosset of Toroni. Het is een tentoonstelling van drie Burens, drie Mossets, drie Toroni's’. Aan een latere tentoonstelling in Lugano gaven Buren en Toroni de titel: Buren of Toroni of gelijk wie.
Buren blijft op het ogenblik de consequentste. Hij houdt het bij de vooropgestelde principes: kunst is geen illusie, geen zelfexpressie, geen zelfprojectie. Wat hij maakt, kan door iedereen gemaakt worden. Imitatie is een zinloze term geworden. Originaliteit dus evenzeer. Wat door iedereen gemaakt wordt, heeft precies dezelfde waarde als wat hij maakt.
Natuurlijk worden hier dan een paar schakels van onze logica overgeslagen. Maar het is juist de relativiteit van onze logica en ons op deze logica gebaseerde handelen die hier op het spel gezet worden. Door zijn consequente logica bewijst Buren haar absurditeit. Intussen heeft hij nog een stap verder gezet in de promotie van zijn universele schilderkunst. Hij schildert geen rode of groene strepen meer. Hij laat ze drukken. En met deze bedrukte vellen behangt hij beschikbaar gestelde wanden, bijvoorbeeld van galerieën. Op Prospect 68 te Düsseldorf heeft hij de grote mogelijkheden van zijn behangpapier gedemonstreerd. Of hij het wilde of niet, zijn werk was daar misschien het meest aanwezige van allemaal, ook al bestond het niet als werk; het was deel geworden van het milieu. Momenteel is Buren op dezelfde wijze aanwezig in Antwerpen, binnen en buiten de Wide White Space, nu van ver herkenbaar aan de witte en groene strepen. Wanneer u nu om het museum van Antwerpen heenloopt, kunt u zich niet vergissen □