8 Auteurs en andere betrokkenen
Auteurs en redactie
Koen van Balen is als hoofddocent verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, heef een internationale onderzoekservaring in de technische aspecten van de conservering van het gebouwde erfgoed en is lid van verschillende monumentenzorgorganisaties. Hij promoveerde in 1991 op een onderzoek naar de carbonatatie van kalkmortel en haar invloed op historische structuren. Hij fungeerde als voorzitter van de redactie van het voorliggende boek.
Bert van Bommel is senior beleidsmedewerker monumentenzorg bij de Rijksgebouwendienst. Hij publiceerde onder andere in het Restauratievademecum en het Praktijkboek Instandhouding Monumenten over verschillende onderwerpen op het gebied van instandhoudingstechnologie en de ethiek van de instandhouding. Hij fungeerde als secretaris van de Werkgroep Kalk en van de redactie van dit boek en is verantwoordelijk voor de bureauredactie en vormgeving van deze uitgave.
Rob van Hees is werkzaam bij TNO Bouw als senior wetenschappelijk medewerker en coördinator van de productgroep Gebruik en Instandhouding. Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn duurzaamheid van materialen, conserveringstechnieken en compatibiliteit van nieuwe en oude materialen. Hij is actief in veel Europese researchprojecten en (inter)nationale onderzoekscommissies op gebieden als metselwerk, mortels, vochtproblemen en conserveringstechnieken.
Jeroen van Rhijn is geoloog en directeur van Rockview gesteente-expertisebureau te Amsterdam. Een groot deel van zijn activiteiten betreffen toegepaste geologische en petrografische onderzoeken ten behoeve van restauraties. Naast de keuring van dakleien en andere natuursteen omvat dit vooral het onderzoek naar de eigenschappen van toegepaste baksteen, natuursteen en mortel, naar aantastingsprocessen in gemetselde constructies, de eisen te stellen aan nieuw toe te passen materialen en de keuring daarvan.
De redactie van dit boek was in handen van Koen van Balen, Bert van Bommel, Rob van Hees, Frans van der Helm (coördinator onderzoek en publicatiebeleid bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg), Michiel van Hunen (coördinator instandhoudingstechnologie bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg), Jeroen van Rhijn en Matth van Rooden (oud medewerker (coördinator instandhoudingstechnologie) van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg).
De auteurs hebben bij de samenstelling van de tekst gebruik gemaakt van suggesties, commentaren en informatie, aangeleverd door Kristof Callebaut (geoloog, voorheen verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven), René van der Loos (divisiehoofd Research bij het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) te Bussum) en Loek van der Klugt (voorheen verbonden aan TNO Bouw te Delft).
De werkgroep kalk
De grondslag voor het voorliggende boek wordt gevormd door de resultaten van de vergaderingen van een brede werkgroep van deskundigen, die op uitnodiging van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg meerdere malen bijeen is gekomen. Deze werkgroep kalk was een initiatief van Matth van Rooden, die zich als coördinator instandhoudingstechnologie geconfronteerd zag met vele vragen over de toepassing van kalk in metsel- en voegmortels voor de restauratie.
Eind 1998 schortte deze werkgroep haar vergaderingen op, waarbij uit haar midden bovengenoemde redactie werd gevormd. Deze redactie kreeg tot taak om voorliggende publicatie samen te stellen.
Na de afronding van het typoscript is de werkgroep uitgebreid met enkele leden. Het typoscript is aan deze uitgebreide werkgroep voorgelegd en het vergaarde commentaar is in de uiteindelijke, voorliggende tekst verwerkt.