aan dat onze voorouders weet hadden van het duurzaam gebruik van kalkmortel. We hebben daarom de geschiedenis van het gebruik en de kennis van kalk willen schetsen van de klassieke tijd tot de tijd van de opkomst van het cement, waarin kalk wat in de vergeethoek terechtkwam.
Tegenwoordig kunnen we, dankzij de moderne natuurwetenschappen, bepaalde aspecten aangaande het gebruik van kalk beter begrijpen dan onze voorouders. Dat stelt ons in staat om op een andere wijze de productie en het gebruik van kalk toe te lichten dan bijvoorbeeld Vitruvius dat in de eerste eeuw deed. Het hoofdstuk Van grondstof tot mortel geeft aan hoe verschillende soorten kalk worden geproduceerd, met wat ze kunnen worden vermengd om mortel te verkrijgen en wat bijgevolg de verschillende eigenschappen zijn. Ook de uithardingsprocessen van luchthardende en hydraulische kalk werden uitgezet.
In de monumentenzorg stellen we ook vast dat materialen verweren. Het beter leren kennen van de processen die tot verwering leiden, draagt ook bij tot de opbouw van kennis om degradatie tegen te gaan of te vermijden. Omgevingsinvloeden bepalen ook wat kan en wat niet kan. Zo zijn bepaalde soorten kalk meer geschikt voor bepaalde toepassingen dan andere en in bepaalde gevallen is kalk niet eens aan te bevelen als bindmiddel voor mortel. Het hoofdstuk over omgevingsinvloeden en degradatie geeft hierover meer inzicht.
De restauratiepraktijk gaat uit van een bepaalde methodiek waarbij een juiste toepassing van kalkmortel is gebaseerd op kennis van de randvoorwaarden die het gebruik van dit materiaal mogelijk of aanbevelenswaardig maken. Uit vooronderzoek en een duidelijk beeld van de eisen die aan de mortel moeten worden gesteld kunnen dan richtlijnen gegeven worden over de samenstelling van een goede reparatiemortel. Enkele praktijkvoorbeelden aan het einde van het boek laten zien hoe recent in restauraties kalkmortel werd toegepast. Het is uiteindelijk in de praktijk dat inzichten vorm krijgen en dat discussies gevoerd worden tussen partijen op de bouwplaats.
Kalk is geen haarlemmerolie. Dat geldt niet alleen ten aanzien van eigenschappen als compatibiliteit en duurzaamheid, maar ook voor eigenschappen als verwerkbaarheid en de implicaties die de toepassing van deze grondstof kan hebben voor het bouwproces. Gebruik van kalk zal met zich meebrengen dat de metselaar en de voeger moeten leren om met kalkmortels om te gaan en dat de aannemer in zijn planning rekening moet houden met aspecten als de tragere verharding en de gevoeligheid voor verbranden. Zoals bij alle onbekende zaken zal ook bij de herintroductie van kalk op de bouwplaats een zekere weerstand overwonnen moeten worden. Het omgaan met monumenten vraagt in de eerste plaats om respect voor dat erfgoed, ook respect voor het erfgoed dat wordt gevormd door het traditionele