Vianen en Schoonhoven tot Krimpen, daar het in de Maas stort; terwyl van deszelfs voorigen loop, die zich te Wyk daarvan afscheidt, niet dan een smal water, 't welk tot een trekvaart dient, is overgebleven, 't welk echter nog den naam Rhyn blyft behouden tot op den huidigen dag.
Deeze Lek is derhalven niet verder te erkennen, dan voor eenen arm van den Rhynstroom.
Doch behalven deeze verdeelt zich de Rhyn in nog twee andere armen, namelyk de Waal en Yssel.
De Waal zonderde voorheen zich van den Rhyn af even boven Schenkeschans, maar sints de doorgraaving van dat berugte Kanaal, gemeenlyk 't Pandersche gat genoemd, in 1701, by 't dorp Panderen of Pannerden, en gaat langs Nimmegen, Thiel en Bommel, waar na zy zich by de Schans Loevestein vereenigt met de Maas.
De Yssel zou eigentlyk gesprooken een Hoofdriviertjen op zich zelven zyn, 't welk zynen oorsprong neemt in 't Munstersche gebied: doch door een grift die van een weinig boven Arnhem tot aan Doesburg gaat, (van zeer vroege tyden aangelegt door den Romeinschen Veldheer Drusus, om daar door de Veluwe, 't Sticht van Utrecht en geheel Holland, voor den inval der vyanden te dekken, en daarom ook nog de Drusus-vaart genoemd) ontvangt dezelve zyn meeste water uit den Rhyn, 't welk dan langs Zutphen, Deventer en Kampen naar de Zuider-Zee wordt afgeleid.
De tweede Hoofdrivier is de MAAS, die 't eerste begint op de grenzen van Campagne en Lotheringen in Frankryk, loopende langs de provincie Luxemburg, door Namen, Luikerland en Over-Gelderland, vervolgens tusschen Neder-Gelderland en Brabant tot Loevestein, alwaar zy met de Waal zamenvloeit.
Voortyds was 'er een weinig hooger nog een drieërleie samenvloeijinge deezer beide rivieren, namelyk by de nu vervalle Schans Voorn, by 't dorp Herewaarden of Herwaarden, en by de Schans St. Andries; doch de gaten by de twee eerstgemelde plaatsen zyn voor eenige Jaaren toegedamt, en is alleen dat by St. Andries tot hier toe, open gebleven.
De Maas dan by Loevestein zich met de Waal vereenigende, neemt daar den naam van Merwe aan, en behoudt denzelven tot Dortrecht toe, en, na tusschen Gorinchem en Dortrecht, vooraf gedeeltelyk na zich ontlast te hebben door de Werkendamsche killen in 't Biesbosch, anders 't Bergsche-veld genoemd, ('t welk nog een klein