gaan functioneren. Wat houdt dat ‘anders’ in?
R Feitelijk heb ik die vraag al beantwoord. De literatuur werd gegrepen door de sociale problemen. En is dat nog steeds. Wel zou ik het verschijnsel ‘geëngageerde’ literatuur al voor de oorlog willen stellen, al komt de naam pas daarna.
A Ook in het boek ‘De vruchtbare muze’ schrijft u: ‘De grote 19e eeuwse roman is de sociale roman, of auteurs zoals Dickens, George Sand, of Gogolj uitgaan van de bedoeling een bepaalde sociale misstand te lijf te gaan of als Thackeray, Balzac, Hawthorne of de Brontë's de mens in de nuances van zijn sociale bepaaldheid uitbeeldt, men leest ze niet zonder aan de hand van de auteur zich een oordeel te vormen over de sociale verhoudingen.’ Dat doet wie nu leest, maar hebben die boeken een rol van betekenis gespeeld in de sociale ontwikkelingen van de tijd waarin ze geschreven werden?
R Ik geloof niet dat het mogelijk is te spreken voor de lezer van toen of voor de lezer van nu, maar het lijkt me wel zeker dat bijvoorbeeld veel van de tijdgenoot-lezers van Thackeray zich bewust zijn geweest van de sociale achtergrond van de tegenstelling tussen de intrigante Becky Sharp en de lieve Amelia, zoals, omgekeerd, er nu ongetwijfeld kijkers van het tv-spel dat naar het boek werd gemaakt, alleen overtuigd zijn geraakt van het feit dat Becky een slecht schepsel en Amelia een schatje is. En of de 19e eeuwse roman een rol gespeeld heeft in de sociale bewustwording? Om die vraag te beantwoorden zou zelfs een vluchtig overzicht van de grote russische romankunst van die tijd al voldoende zijn.
A Dan stappen we maar over naar een meer recent, om niet te zeggen modieus thema. Geweld. Ik meen dat sex en geweld steeds meer in één adem worden genoemd.
R Over dat koppel is gemakkelijker een brochure te schrijven dan een bladzijde in een enquête.
A Ik heb me, om te beginnen, wel eens afgevraagd of niet veel van het geweld dat we haast speels opgediend krijgen en bekijken, ik denk aan James Bond bijvoorbeeld, of waarover we lezen en praten omdat het nu eindelijk mag, met name in sex, ons niet indoctrineert, zodat we het echte geweld, het geweld van Vietnam, er gemakkelijker door aanvaarden. Het echte geweld wordt er dan door afgevlakt, verteerbaar gemaakt.