Wim Offeciers, Marcel Boon, hebben wij toen strijd geleverd voor een leefbare school. Eigenlijk was dat, hoe beperkt ook, een heroïsche tijd. Sinds januari 1968 ben ik werkzaam op het Ministerie van Nederlandse Cultuur te Brussel. Intussen werd ik lid van de Nationale Unesco-commissie van België en woonde ik in het najaar van 1968 de Algemene Unesco-Conferentie bij te Parijs. Tijdens de conferentie heb ik een aantal onvergetelijke politieke ervaringen opgedaan.
Ongeveer twee jaar geleden werd ik secretaris van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen.
Wat mijn literaire werkzaamheden aangaat, kan ik kort zijn. Een tijd lang was ik vaste medewerker aan het weekblad ‘De Nieuwe’, juist in de periode van de Zwartberg-affaire en van de Verklaring van de Belgische bisschoppen over Leuven.
Tegelijkertijd was ik toen docent, moderne Franse literatuur, aan de Sint-Ignatiusfaculteiten te Antwerpen, waar ik na een jaar ben weggegaan.
In de loop van de toch wel niet zo heel rustige voorbije jaren was de literatuur een ‘constante’. Zij heeft haar uitdrukking gevonden in een aantal boeken:
De hedendaagse Franse letterkunde, dl. 1, 1964
Spreken en zwijgen, 1965
Socialisme et poésie chez Charles Péguy, 1966
Actuelen, 1968
Tekens van leven, beschouwingen over het schrijverschap, 1969.
Voorts bijdragen in Kultuurleven, Streven, Synthèses, Le Monde, Dietsche Warande en Belfort, Raam, Feuillets mensuels de l'Amitié Charles Péguy, e.a.
A U hebt enige tijd in het onderwijs gestaan. Wat denkt u over het literatuuronderwijs zoals het nu in onze scholen gegeven wordt?
I Ik zou het antwoord op die vraag zijdelings willen benaderen. Ik heb vastgesteld dat het vooral de literatuur-leraren zijn die een element van onrust brengen in ons onderwijs. Dat was bijvoorbeeld heel opvallend in Hasselt. Mijn collega's daar waren onder meer Herman Cluytens, die helemaal in het begin in de BOK-redactie zat, en die een volslagen anarchist was. De romancier Jan Van den Weghe geeft daar nog onderricht in pedagogie, Jan de Roeck was er leraar Duits, Marcel Boon gaf plastische kunsten. Wij hebben daar welbewust getracht verwarring te zaaien om tabula rasa te maken met de traditionele idee van wat een school