Is dat nu wel zo? Was ‘politiek engagement’, zoals jij het noemt, werkelijk in de mode? Ik betwijfel dat ten zeerste. In Nederland waren er zo weinig politieke of geëngageerde dichters in die tijd. Het is slechts een klein randverschijnsel geweest, daar moet je je niet in vergissen.
In Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, om maar enkele landen te noemen, lag dit anders. Maar of het daar een mode was, waag ik te betwijfelen. In het begin zeer zeker niet. Maar bijna alle spontaan ontstane uitingsvormen worden al snel vervormd tot mode of trend en daarmee uiteindelijk om zeep geholpen.
Hoe verklaar jij de maatschappelijke onverschilligheid van de nieuwe generatie schrijvers?
Ik weet niet of er sprake is van een maatschappelijke onverschilligheid bij de nieuwe generatie schrijvers. Ik betwijfel dat zelfs. Ik denk juist dat een aantal van hen bijzonder goed weet wat er maatschappelijk en politiek in Nederland en de rest van de wereld aan de hand is.
Blijft natuurlijk de vraag of je dat tijdens lezingen, interviews, en in je werk moet verkondigen. Uiteindelijk zijn het schrijvers en geen politici. Ik denk overigens dat Nederlandse schrijvers, ook de nieuwe generatie, uiteindelijk niet zullen schromen hun stem te verheffen, wanneer dit nodig of noodzakelijk mocht zijn.
Volg je de ontwikkelingen binnen de Nederlandse literatuur nog?
Er gebeuren op proza-en poëziegebied in Nederland voortdurend boeiende dingen. Ik probeer het zoveel als mogelijk te volgen. In ieder geval blijf ik lezen en ik ben het niet eens met nostalgische opmerkingen dat er in Nederland alleen maar over huis- of binnenkamers wordt geschreven. Als het werkelijk allemaal zo'n grauwe ellende was als soms wordt gesuggereerd, dan zou ik geen boek meer lezen en dat doe ik toch dagelijks.
In het interview van toen sprak je, naar aanleiding van de geboorte van je tweede dochter, over je enorme angst voor de toekomst.
Mijn angst voor bepaalde ontwikkelingen is aardig uitgekomen. Ik moet er wel bij zeggen, hoe paradoxaal dit ook klinkt, dat ik er nu minder onder gebukt ga dan toen. In ieder geval geven in deze tijd honderdduizenden mensen uiting aan hun angst voor de toekomst. De angst voor een kernoorlog bindt de mensen ongeacht hun politieke overtuiging of geloof.
Ik schreef inderdaad gedichten over de gruwelen van de atoombom, over Hirosjima, Bikini, terwijl het militair-industrieel complex van de beide machtsblokken vergeleken met nu er heel wat