Een laatste citaat uit het vorige interview: ‘Voor het eerst in de geschiedenis wordt het Westen nu bekeken,’ zei je. Ik heb niet de indruk dat het Westen daar erg verlegen onder geworden is.
Neen, en de situatie in de Derde Wereld is ondertussen aanzienlijk slechter geworden, als gevolg van de automatisering. Het proletariaat daar verliest nu zijn laatste wapen: arbeid. Het Westen heeft die arbeidskrachten straks niet meer echt nodig, hoe goedkoop ook. Dus gaan ze totaal afhankelijk worden van liefdadigheid, want je moet je geen illusies maken, zelfs de ontwikkelingshulp van nu zal, zodra we die mensen kunnen missen, worden stopgezet. De grondstoffen van ginds halen we er wel uit, maar de bevolking verliest alle aantrekkelijkheid voor de industrie. Dat zullen pas paupers worden.
Dat moet dan in elk geval een onhoudbare situatie opleveren, en een opstand die zijn weerslag zal hebben op onze wereld.
Daar zijn naar het schijnt oplossingen voor, te schandelijk om uit te spreken maar helaas niet ondenkbaar. De Zweedse econoom Sven Lindquist spreekt er over in zijn boek Wu Tao-tzu. Een mythe (1980). Als er ginds te veel problemen ontstaan zouden daar wel eens enkele atoombommen tot ontploffing kunnen worden gebracht. Auschwitz, maar dan een miljoen keer vergroot.
Zullen we ook iets moois zeggen over de jaren tachtig? Dat moet toch kunnen?
Ik ben een realpolitiker. Ik geloof in de slakkegang. In de jaren zestig liepen de meesten rond als kangoeroe verkleed. Het kon niet snel genoeg gaan. Ik ben niet zo snel uit het veld te slaan, dus mijn teleurstelling is ook niet zo groot. Als het voorlopig niet beter kan, laten we er dan maar voor zorgen dat het niet slechter wordt.
We mogen het inderdaad niet al te donker inzien. De jaren tachtig zijn toch ook de jaren van de grote vredesmanifestaties.
Ik sta daar ambivalent tegenover. Het is al te naïef de kernwapens af te wijzen. Eerst is er de technologie, dan de politiek, en die wapens zijn nu eenmaal niet meer weg te denken. Wat absurd is en kunstmatig in stand wordt gehouden is de hoeveelheid kernwapens. Natuurlijk is iedereen tegen dergelijke wapens, maar ik maak me toch geen illusies over Rusland, een agressieve natie waar je voorzichtig mee moet zijn. Onderdanen zijn er eigendom van de staat, een stuitend systeem. Natuurlijk kun je stellen dat Amerika onverschillig staat tegenover zijn onderdanen en ze rustig van ellende wil laten kreperen, maar het is een feit dat je met beide