Hemel en aarde
(1971)– Armando– Auteursrechtelijk beschermdArmando, Hemel en aarde. De Bezige Bij, Amsterdam 1971
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 7135 F 2
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Hemel en aarde van Armando uit 1971.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 2, 6, 28, 52, 54, 72, deel blurb: binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
ARMANDO
HEMEL EN AARDE
[pagina 1]
HEMEL EN AARDE
literaire reuzenpocket 371
[pagina 3]
Armando HEMEL EN AARDE
een heroische cyclus in 3 delen
1971 de bezige bij amsterdam
[pagina 4]
No part of this book may be reproduced in any form by print, photoprint, microfilm or any other means, without written permission from the publisher.
Copyright © 1971 by Armando Amsterdam
Omslag naar een schilderij van Altdorfer (Alexanderschlacht), met toestemming van de Alte Pinakothek München.
Typografie Tessa Fagel
Druk Mouton & Co Den Haag
ISBN 90 234 0371 1
[ achterplat]
Na 7 stille jaren is Armando aan zijn comeback begonnen in de beeldende kunst en in de poëzie. De agressieve geladenheid en perverse wreedheid die zowel zijn ‘peintures criminelles’ ('52) als zijn eerste gedichten kenmerkten (debuut Podium '53) zijn uitgewoed.
De poëzie van Armando, geb. Amsterdam 18-9-29, werd van meet af aan aangehangen door een select publiek van fijnproevers. Als medeoprichter van de Nederlandse Nulgroep ('6o) bracht hij het contact tot stand met enkele geestverwante dichters, hetgeen leidde tot de oprichting van het tijdschrift De Nieuwe Stijl.
In '62 paste hij als eerste het principe van annexeren en isoleren uit de realiteit konsekwent toe in de poëzie. Dat gebeurde in een cyclus ‘boksers’ genaamd, opgenomen in zijn eerste bundel Verzamelde Gedichten (Nijgh & Van Ditmar '64).
Armando vecht niet meer, hij verhaalt het gevecht. De nooit aflatende strijd van de mens met ‘de stank mens’, van de mens met de natuur, autoritair en zonder mededogen. Bezonkenheid en weemoed heersen in zijn nieuwste werk. In romantische tekeningen, leeg op een enkele sensibel neergezette lijn na, die verheven landschappen doen vermoeden. In zijn gedichten, geschreven in een geserreerde stijl maar van een intense emotionele inhoud, die een spanning weergeven.
De bron waaruit Armando voor zijn werk put is altijd dezelfde gebleven, eigen herinneringen: het geobsedeerd zijn door de raadselachtige gedragingen van mensen in ‘Ausnahmesituationen’.
de bezige bij lrp 371