vlaamsching. De Senaat verwierp het op 22 Februari. Onder de grootste opwinding in het land, verwierp hij daarna op 20 Maart, het grondartikel I der wet en het geheel, op 15 Juni.
Op financieel gebied ging het niets beter: de begrooting voor 1923 sloot met 3 miljard deficiet. Buitenlandsche leeningen zouden den zieken frank nog meer gekelderd hebben. Toen vond Houtart de ‘Schatkistbons’ uit, die op een echte bedrogs-methode berustten!
En in zulke verwarde omstandigheden, kwam dan het beruchte wetsontwerp Devèze in de Kamers, tot verhooging van den diensttijd in het leger. In zitting van 7 Februari, kamde volksvertegenwoordiger Picard dit ontwerp ongenadig af, wat natuurlijk niet beletten kon, dat de militairen toch hun zin kregen, door de stemming van 1 Maart.
Eens te meer riep het Antwerpsche ‘Front’ de burgers op en een welgelukte protestmeeting greep plaats, wederom in ‘Hippodroom’ op 18 Maart.
Tegen zulke volksuitingen vond de Regeering niets beters dan b.v. Borms 3 maand op boevenregiem te stellen, wegens een brief van hem in ‘De Voorpost’ opgenomen
Of door plagerijen in den aard van het terughouden uit den handel, van het 2de deel van Dr Jacob's standaardwerk ‘Briefwisseling van, met en over H. Conscience’ dat door de K. Vl. Akademie moest uitgegeven worden. Zelfs de schrijver kon er geen afdruk van krijgen en het 3de deel werd totaal ingehouden!
Nog een kras staaltje van verbeten, kleinzieligen haat, kregen wij te proeven toen het ‘Algemeen Nederlandsch Verbond’ in Dordrecht zijn zilveren Jubileum vierde, en daarbij aan den wezenlijken stichter, Hippoliet Meert, een door den Vlaamschen kunstschilder Emiel Jacques prachtig geborsteld portret, werd aangeboden en een afbeelding daarvan in het Jubileumboek opgenomen.
Welhoe, Hippoliet Meert, de verrader, gevierd door het half-officieel Alg. Nederlandsch Verbond! Het was den grooten belgischen patriotten te erg!
Maar als dan geweten werd, dat zelfs op het feestmaal de Hollandsche Minister Visser het woord had gevoerd en er nog 3 Ministers aanwezig waren, toen ging er in de gansche fransche pers een huilkoor op, over ‘le scandale de Dordrecht!’
Intusschen kon men in ‘De Ploeg’ van 9 Juni lezen:
- ‘Aan dergelijke gebeurtenissen merkt men best, dat er