Inderdaad: eenige Engelsche vliegers kwamen bommen strooien, en toevallig niet verre van ‘De Ton’...
Onze bondgenooten hadden groote schade aangericht in de buurt der Schupstraat, Vestingstraat, en talrijke burgers getroffen.
Wat mag toch het opzet dezer Engelsche vrienden geweest zijn?... Militaire gebouwen waren er niet in de omgeving!
De bevolking was dan ook woedend.
De franskiljons en vooral in het Gerechtshof, wisten te vertellen dat het... duitsche bommen waren!
Het was een duivelachtig ‘boche’-plan, om de inwoners op te ruiën tegen de Entente.
Zoo onnoozel om dàt te gelooven was wel niemand, die niet volkomen zijn gezond verstand verloren was!
De Engelschen waren overigens niet aan hun proefstuk: ook over Oostende, Brugge en Zeebrugge hadden zij bommen gestrooid en de Franschen waren niet ten achter gebleven, maar hadden Trier, Stutgart, Franckfort, Koblenz, Mannheim, Ludwigshafen, Essen, Diedenhoven, Luxemburg, Metz, Saarbrucken, Kolmar, Kayserlautern, Offenburg, Mulheim en Pirmassens bezocht.
De Duitsche vliegers van hunnen kant, hadden bommen laten vallen tot boven Londen, en in Frankrijk op vele plaatsen en zelfs boven Parijs.
Nog enkele feiten van belang gedurende October, moeten hier vermeld worden:
In de ‘Stem uit België’ te Londen uitgegeven, schreef Pater Callewaert, naar aanleiding van de vervolging tegen Priester Van der Meulen, een opwekkend artikel, getiteld: ‘Jongens, laat uw ideaal niet los!’
De Engelsche Minister Asquith, in een politieke rede te Leeds, komt op tegen de Bestuurlijke Scheiding, in België doorgevoerd.
‘L'Opinion Wallonne’ van Parijs brengt Waalsche vlaggen en medailles in omloop. De Haversche Regeering rept hiertegen geen woord: zij heeft immers àl hare banbliksems noodig voor de Vlaamsche separatisten!
Intusschen was het tweede schooljaar der Vlaamsche Hoogeschool plechtig geopend met een feestzitting en vaandeloptocht door Gent.
De Gentsche katholieke leerlingen richtten aan den ‘Raad