[Johan van Dam]
DAM (Johan van), werd omstreeks het jaar 1624 te Utrecht geboren. Omtrent zijne afkomst en lotgevallen vóór zijne komst in Oost-Indië, is ons niets bekend. Wij ontmoeten hem daar in 1656 als sergeant majoor en in 1660 met Joan Truytman als bevelhebber of generaal der vloot, die uitgezonden was om de Macassaren te tuchtigen. De vloot kwam den 11den Junij van genoemd jaar voor Macasser, vernielde na een hevig gevecht vijf rijk geladene Portugesche schepen, die aldaar lagen, terwijl er een veroverd werd, waarna op den 12den Junij de Macassaren in hunne eigene hoofdstad bestookt, het kasteel Panakoke veroverd, en zij tot vrede gedwongen werden.
Voor dit stout bestaan werd van Dam in 1661 tot landvoogd van Banda aangesteld, hetwelk hij tot 1664 bleef, vertrekkende in Februarij als landvoogd naar Amboina, om aldaar de zaken te regelen. Hier geraakte hij in kennis met de weduwe van den landvoogd Simon Cos, Elisabeth Abbema genaamd, met wie hij, eene teedere betrekking aanknoopte. Hij liet haar naar Batavia gaan, met onderlinge afspraak, haar te zullen volgen, wanneer hij zijnen tijd had uitgediend, en hij beval haar aan de zorg van zijnen vriend, den toenmaligen reeds bejaarden Gouverneur-Generaal van Neêrlands Indie, Johan Maatsuiker. Deze, die een zeer ruim geweten had, ontzag zich niet de vriendschap te schenden, en de aan hem toevertrouwde bruid ten huwelijk te nemen, hetwelk zeer spoedig van Dam ter ooren kwam. Zeer verstoord vertrok laatstgenoemde in Julij 1665 naar Batavia, waar hij aan zijnen trouweloozen vriend en bruid hun slecht gedrag verweet. Maatsuiker ontzag zich niet den diep gegriefden man te bespotten. Zijne verdere lotgevallen zijn ons onbekend; hij was een lang en schraal man, lastig van humeur, en werd in de wandeling Jan met den langen broek of lange Jan genaamd. Hij was in 1664 benoemd tot buitengewoon raad van Indië.
Zie Valentijn, Oud- en Nieuw Oost-Indië, D. I. St. II. bl. 199, 200, D. II. St. II. bl. 215, 216, 220, 221, D. III. St. II. bl. 91, 147, D. IV. St. I. bl. 302; W. Schouten, Oost-Indische