In die tijd met mij is ze vrijer gaan werken. Ze illustreerde ook uitgaven voor Boucher en die stelde hoge eisen.”
Sierlijke fee-achtige meisjes, getekend door Juus Hartman in een sprookjes-omgeving met glanzend goud en diep blauw aan de muur vlak bij een ets van Max Ernst, maar ook op de twee doosjes op zijn tekentafel.
“Haar vader, een conservatieve man, zei: “Als die rotzak je niet trouwt, is hij je niet waard.” Juus kon niet tegen z'n sarcastische opmerkingen. We zijn getrouwd. Ik kreeg een autootje van de oude heer en hij ging met ons mee op vakantie. Hij was commissaris van dit en van dat maar toch een heel aardige man hoor. Hij kocht dit huis en zelf woonde hij vlakbij, zo was hij op Juus gesteld. Toch mocht ze als meisje niet aan het ballet, terwijl danseres worden haar liefste wens was. Wonderlijk dat haar zoon, Toer van Schayck, choreograaf, beeldhouwer en schilder, zo belangrijk voor het ballet is geworden.
Op Juus ben ik heel lang verliefd gebleven, ik bedoel op haar alleen. Zeker twaalf jaar, de laatste acht jaar had ik andere vriendinnen. Ik heb haar veel verdriet gedaan. Ik ben iemand die van nature relativeert, dan leef je makkelijker. Maar Juus kon dat niet. De lelijke waarheid is slechter dan de mooie leugen, zei Jef Last en hij had gelijk. Ik had me aan zijn raad moeten houden. Ik deed dat niet, dat was een grote fout.”
Jullie zijn wel bij elkaar gebleven.
“Natuurlijk, ik hield van Juus en haar woede was nooit zo sterk dat ze echt van me weg wou. Ze heeft die anderen aanvaard. Maar het blijft een grote fout. Je moet het verzwijgen, ook al wordt er geroepen: vertel, wees eerlijk. Toen ze ziek was, ben ik elke dag naar haar toe gegaan in het ziekenhuis, soms twee keer per dag. Toen ze stierf was ik bij haar, samen met Toer. Ik heb erg veel van haar gehouden, maar ik was ook hevig verliefd op Sonja Brill en toen ook op Joke Prins.”’
Tot zover Theo Bitter. Het relaas van WFH zullen wij wel nooit te horen krijgen (alleen in het Slauerhoff-nummer van Proloog van oktober-november 1946 droeg hij een essay op aan ‘Juusje’). Voor de onthullingen van Adriaan Morriën over de relatie tussen WFH en Juusje Hartman zullen wij tot 1993 moeten wachten wanneer het vervolg op Plantage Muidergracht bij de Arbeiderspers verschijnt.
Bob Polak