geschriften nu al interessant maken, maar ook de bewondering, de onmiskenbare verbazing over de schitterende Amerikaanse cultuur. Citaat:
‘voor een nachtmens als ik zo weldadige
opschriften als:
OPEN 7 DAYS of WE NEVER CLOSE
die je in Groningen nergens ziet.’
Het was dan ook de tijd dat menige Nederlander naar Amerika ging, en daar in zijn hotelkamer 24 uur per dag van het ene tv-kanaal naar het andere schakel de (zappen bestond toen nog niet), en enthousiast vol grote verhalen terugkeerde.
Prachtig is dat de bewondering voor dit continent zich in het boek uit in een snelle, messcherpe schrijfstijl. Alles wordt puntig behandeld, nergens staat een woord te veel. Hierdoor krijg je een idee van de veelheid en de snelheid van de elkaar opvolgende indrukken in een toch zeer kort tijdsbestek.
Opmerkelijk is de wijze waarop WFH zich soms uitdrukt: ‘De straten kruipen voort als lange gelede wormen’ of: ‘De palmen doen je in Hollywood niet aan Arabieren denken’. Zo zien wij Amerika eens door de ogen van WFH: ‘Heeft ooit een Amerika-reiziger al medegedeeld dat benzinestations in dit land de aandacht trekken door stapels autobanden die met rood, groen, blauw of zilverkleurig gemetalliseerd papier omwikkeld zijn?’
De ijverige speurder die er vroeg of laat wel in zal slagen om beide voorpublikaties te bemachtigen, komt waarschijnlijk wel goedkoper uit, maar zeker niet mooier en completer, want de bibliofiele uitgave van Thomas Rap, die verschenen is in een beperkte oplage van 1.100 exemplaren is prachtig verzorgd. De typografische verzorging is van Frans Janssen. Het boekwerkje oogt dan ook stukken mooier dan De schrijfmachine mijmert gekkepraat en is nog goedkoper ook.
Tonnie Luiken
WFH, Gitaarvissen en banjoklokken. Uitgever: Thomas Rap, Amsterdam, 1991. ISBN 9060055047, prijs: 75, --.