va, Weimar, Wisby, zijn zoovele andere steden die de overmacht van de Hanze in de Oostzeegebieden vastlegden en hebben bestendigd. Van een Hanze van Duitsche kooplieden wordt de Hanze in de 14e eeuw tot het verbond der Duitsche koopmanssteden, een verbond, een samenwerking van gemeenschappen, naar de werkelijkheid van strenge gemeenschapsverplichtingen opgebouwd. De organisatie zelf van de steden van de Hanze is gezond, steunt op het sterke principe: leider en verantwoordelijk zal hij wezen, die alle eigenschappen en waarborgen van degelijkheid, levendigheid, eerlijkheid en slagvaardigheid behouden heeft. De Hanze vormt een nieuw type van mensch, den weerbaren, tuchtvollen en aan zijn gemeenschap verbonden mensch. Daarom kon in de Oostzeeruimte de Hanze zoo machtig worden.
Vlaanderen heeft contact met de Hanze rond het midden der 13e eeuw. De Hanze versterkt in den loop der tweede helft hare invloeden in Vlaanderen en zal in de eerste helft der 14e eeuw werkelijk het handelsleven beheerschen. Reeds op het einde der 14e eeuw is echter eveneens het einde van deze heerschappij aangebroken. Brugge vervalt, de verzanding van het Zwin is een van de groots oorzaken hiervan. Er groeit in Brabant een nieuw type van handelsman, terwijl de woelingen op het einde van de 15e eeuw in Vlaanderen, de kooplieden naar meer rustige gebieden doen verlangen.
De constellatie die voorheen aan de Hanze in Vlaanderen zulke groote beteekenis geschonken heeft, komt thans terug. Het Duitsche Rijk leeft in den geest van de Hanze, en opent voor Vlaanderen terug de mogelijkheden, die eens welvaart en rijkdom hebben aangebracht, en vooral de Germaansche natuur van dit gebied hebben kunnen handhaven.
De brochure ‘De Nederlandsche Hanzesteden’ door Dr. Otto Hollweg, brengt ons een zeer klare samenvatting over het aandeel dat Nederland zelf heeft gehad aan den bloei van de Duitsche Hanze en de betrekkingen die hieruit voor deze steden zijn ontstaan. Het boekje behandelt dit zeer bekende thema, dat overigens ook in Vlaanderen zelf, de laatste jaren in het bijzonder, in het licht wordt gesteld. Duidelijke indeeling en prachtige illustraties maken de lectuur van dit werkje tot een waar genot.
De Hanze is in haar betrekkingen tot Nederland gegroeid uit de handelsverbindingen die voorheen, reeds in de 12e eeuw, bestonden en die vanzelfsprekend aan de delta van Maas, Schelde en Rijn een band van onderlinge verstandhouding hadden gelegd. Het feit overigens dat Brugge al heel vroeg betrekkingen met het Noorden had aangeknoopt en dat de weg van Brugge naar Noord-Duitschland ook Nederlandsch grondgebied en Nederlandsche wateren aandeed, heeft deze steden nauwer met de Noord-Duitsche steden verbonden. Het hoofd van de Hanze is Lübeck. De stichting van de