De Stem van het Bloed
J.M. Gantois: Hoe ik mijn Volk en mijn Taal terugvond. (Uitg. ‘Wiek-Op’, Brugge 1942).
Over onzen Vlaamschen Westhoek, of liever, over ‘Nederland in Frankrijk’, zooals E.H. Gantois zijn streek noemt, verschenen tot hiertoe tal van goed-bedoelde studies; van af Th. Sevens tot en met Dr. Vital Celen, hebben zich vele werkers aan dit afgescheiden deel van ons volk gewijd. Hoe goed bedoeld deze werkjes ook waren, wij voelden te veel het studie-object; het praegnante van de tragedie, die het deel van ons volk, dat onder het Fransche staatsbestel leeft, doormaakt, kon slechts door een mensch uit de streek volledig, in al zijn schakeeringen, worden weergegeven.
Daarom was het eerste werk van E.H.J.M. Gantois, dat vóór een jaar bij ‘De Sikkel’ verscheen, onder den veelzeggenden titel ‘Nederland in Frankrijk’ een echte revelatie. Plots rukte het Westhoek- probleem, in het centrum van de belangstelling van gansch een volk en lokten de voordrachten, even later door E.H. Gantois, overal in Vlaanderen gehouden, geestdriftige belangstelling.
De tekst van deze voordracht, werd door de uitgeverij ‘Wiek-Op’ uitgekozen, om het eerste boekje te vormen van een Zuid-Vlaanderen-reeks; men had beslist geen betere keuze kunnen doen.
Als motto van gansch het werkje, zou best kunnen fungeeren, dit korte, inhoudszware zinnetje, op blz. 31: ‘Ik hoorde de stem van het bloed, en ik luisterde naar dezen roep.’ Over zijn ouders heen, verfranschte burgers uit het begoede milieu, vond Gantois zijn voorouders terug en ‘een vaderlland om te beminnen’ (blz. 58).
Wat vooral opvalt in den ontwikkelingsgang, welke E.H. Gantois in zijn werkje heeft geschetst, is het feit, dat de liefde tot en de studie van de lokale geschiedenis, hem gebracht heeft tot de ontdekking van zijn grootere vaderland. Lijdzame geesten, verstarren bij