Een medisch dokumentatiecentrum voor het Caraïbisch gebied en het noorden van Zuid-Amerika
Op 24 juni j.l. werd op het Antillenhuis de eerste A.M.S.D. (Antilliaanse Medische Studenten Dag) gehouden, waarvoor zo veel mogelijk afgestudeerde en nog studerende Antilliaanse medici waren uitgenodigd. De speciaal voor de A.M.S.D. uit Curaçao overgekomen arts dr. Chr. Engels - wnd hoofd van de geneeskundige dienst van Curaçao - sprak onder meer over de plannen om de Antilliaanse medische studenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op medisch gebied op de Antillen, de noodzaak specialisaties te richten naar de behoeftes, een bij het BC van Curaçao ingediend ontwerp ziektekostenregeling en het opzetten van een polikliniek annex medisch dokumentatiecentrum op Curaçao. Zonder onderscheid te maken in belangrijkheid zouden we wat dieper in willen gaan op de laatste twee onderwerpen; gezien echter het ontwerp ziektekostenregeling dat door prof. dr. H. Hoetink werd opgesteld nog geheim is tot nadat het in het BC besproken is, zullen wij ons beperken tot het laatste punt.
Reeds gedurende enkele jaren worden er door gasthoogleraren zgn. postgraduate cursussen gegeven; hierbij viel het op dat de betrokken heren zelden of nooit refereerden aan onderzoekingen op medisch gebied in de Cariben of op het vasteland van Zuid-Amerika verricht. Dit is grotendeels het gevolg van de verdeeldheid van de vele gegevens; een centraal dokumentatiecentrum bestaat er tot op heden niet, zodat het wel wil voorkomen bijv. dat reeds gedaan onderzoek opnieuw wordt gedaan, louter uit onwetendheid.
Voor bepaalde specialisten (genoemd werden bijv. neuro-chirurgen en röntgenologen) zijn de Antillen alléén een te beperkt werkterrein, hetgeen niet betekent dat er voor dergelijke lieden geen werk is. Indien er een centrale polikliniek zou komen, niet alleen ten bate van de Antillen, maar ook voor de omliggende gebieden, zou een dergelijke specialist wél een voldoend groot werkterrein hebben. Dat de afstanden tussen de gebieden onderling geen bezwaar op kunnen leveren, zal wel duidelijk zijn als men bedenkt dat het tot op heden gebruikelijk was ofwel een Nederlandse specialist voor incidentele gevallen naar de Antillen te halen, ofwel de patiënt voor behandeling naar Nederland te sturen.
De mogelijkheid om op de Antillen - dus in het toekomstige werkterrein zélf - artsen en ander medisch personeel op te leiden is echter een van de belangrijkste punten vóór een dergelijke polikliniek. Reeds worden er studenten van de universiteit van Groningen en studenten uit Venezuela, Colombia enz. in het Sint Elisabeth Gasthuis opgeleid. Het moet echter in de toekomst zover komen dat van