Zes eilanden een natie
Van de ongeveer vijftig bewoonde eilanden in het Kraal, zoals oudtijds de Caraibische Zee werd genoemd, vormen er zes tezamen de Nederlandse Antillen, een van de drie autonome landen waaruit het Koninkrijk der Nederlanden is samengesteld. Met genoegen voldoe ik aan het verzoek van de heer H. Habibe, hoofdredacteur van Watapana, iets te schrijven voor dit frisse blad over de wording van onze ene Antilliaanse natie. In de loop van vier eeuwen toch is dit land, de Nederlandse Antillen zoals althans momenteel de officiële naam luidt, gegroeid uit twee groepen van eilanden, die een kleine duizend kilometer uiteen liggen. Zelf vormen deze groepen ook niet in alle opzichten een eenheid, de bewoner van elk der eilanden heeft een volkomen eigen identiteit.
Onze zes eilanden vormen politiek één land; zij zijn op weg ook een natie te worden. Zulk een proces, waarbij naar volksaard uiteenlopende kleinere gebieden, samengevoegd in één bestuursverband, tezamen een natie gaan vormen, zien wij ook elders. De Verenigde Staten zijn hier een even sprekend voorbeeld van als Nederland. In deze landen blijven de mensen, die uit een der samenstellende delen komen, zichzelf allereerst als bewoner van dat bepaalde gewest beschouwen. Zij vertonen ook die eigenaardigheden en karaktertrekken, die hen tot bewoners van dat gewest stempelen. Californiërs en mensen uit Texas of uit Nieuw-York onderscheiden zich duidelijk van elkaar, juist zoals Friezen, Drentenaren, Limburgers en Hollanders van elkaar verschillen. Ditzelfde geldt ook voor de aard van de Arubaan, de Bonaireaan, de Curaçaoënaar en de bewoner van elk der drie Bovenwindse eilanden ten opzichte van elkaar. Statianen en Sabanen, om een voorbeeld te nemen, vertonen elk die speciale trekken, welke hen tot Statianen en Sabanen maken.
Zijn nu in Nederland, in de Verenigde Staten of in de Nederlandse Antillen deze verschillen in volksaard even gemarkeerd, doordat in de eerst genoemde landen het samengroeiingsproces zoveel langer kon doorwerken, is het bewustzijn van, ondanks die verschillen, toch één natie te vormen er dieper geworteld dan op het ogenblik nog in ons land, in de Antillen dus, het geval is. Het samengroeiingsproces in ons land is van recente datum en een factor, die deze samengroei enigszins belemmert is het feit, dat ons land geen aaneengesloten gebied vormt.
Een eigenaardige bijzonderheid van de Nederlandse Antillen, maar geenszins uniek in de wereld, is de veeltaligheid: naast de officiële Nederlandse taal zijn er twee landstalen, het Engels voor de Bovenwindse eilanden en het Papiament voor de Benedenwindse. Historisch is dit zo gegroeid en ons land staat met zijn veeltaligheid niet alleen. Zwitserland, België, India - hier zijn, meen ik, zelfs 14 officiële talen - zijn voorbeelden. Het is een boeiende karakteristiek van de Antillen, iets waar Colá Debrot in zijn geschrift over de polylingualiteit zo pakkend over geschreven heeft. Uit nagenoeg alle windstreken hebben zich in de loop der eeuwen mensen op de eilanden van de Nederlandse Antillen gevestigd. Op de Bovenwindse eilanden waren het in de begintijd vooral Zeeuwen, Vlamingen en Walen - ‘Nederland’ vormde