Van Beauvoirs Mandarijnen naar Kristeva's Samourais
Alle Parijse ‘intellos’ in het autobiografische romandebuut van Julia Kristeva
Les samourais door Julia Kristeva Uitgever Fayard, 460 p., f 55,05 Importeur Nilsson & Lamm
Rudi Wester
Er is dat mooie verhaal van Ethel Portnoy in Vliegende vellen waarin ze verslag doet van een gesprek onder Beroemde Kunstenaars in Parijs, een gesprek waarvan veel mensen zullen denken dat het over zeer diepzinnige en filosofische zaken gaat. Wat ze in haar aantekeningen terug vindt gaat over: vissen in de Seine, holbewoners, rode mieren in Afrika en het mechaniek van gaskachels.
Een dergelijk effect doet zich voor met de eerste roman van semiologe en psychoanalytica Julia Kristeva, Les samourais. Kristeva, die in 1965 Bulgarije ontvluchtte, behoorde al snel tot de intellos rondom het tijdschrift Tel Quel en verkeerde voornamelijk met wetenschappers als Roland Barthes, Lévi-Strauss, Michel Foucault en Jacques Lacan. Bovendien trouwde ze met ‘de paus van Saint-Germain’, de schrijver Philippe Sollers. Hoog waren dan ook de verwachtingen van haar (autobiografische) roman over deze samoerai van de Franse intellectuele voorhoede. Het zou een echo en een hedendaagse pendant worden van Simone de Beauvoirs roman over het engagement van linkse schrijvers vlak na de Tweede Wereldoorlog, De mandarijnen, waarvoor ze in 1954 de Prix Goncourt kreeg.
Die prijs zal Kristeva wel niet ten deel vallen. Want Les samourais is noch een roman - daarvoor zit hij veel te chaotisch en spanningsloos in elkaar, kieren de feiten en de werkelijkheid er al te opzichtig doorheen - noch een autobiografie, noch een kroniek van een toch interessante periode in het Franse literaire, culturele en politieke leven met de opkomst van het structuralisme, mei '68 en de bevlogenheid voor het China van Mao. Het is van alles wat, en daarom net niets. Jammer. Is er een intelligent iemand die kan schrijven en die de ideeën van de kopstukken om haar heen zou kunnen weergeven, moet ze er zonodig een roman van maken met soms de meest drakerige, sentimentele onzin die je maar kunt bedenken.