Lof der eenzaamheid
Anthony Storr over ‘de derde periode’ in het menselijk bestaan
De kracht van het alleenzijn door Anthony Storr Vertaling Ton Maas Uitgeverij Contact, 238 p., f 32,90
Karel Soudijn
In een van zijn brieven merkt Sigmund Freud op dat hij rustig kan schrijven tijdens de behandeling van een patiënte. Die ligt op de bank haar verhaal te vertellen; Freud zit buiten haar gezichtsveld. Ze ziet toch niet wat hij doet; daarom kan hij nu zijn correspondentie afwerken.
De neofreudiaan Erich Fromm merkt in een van zijn boeken op dat Berlijnse psychoanalytici het wel heel erg bont maakten: die sliepen vaak tijdens de behandeling van hun patiënten. Een enkeling snurkte daarbij; dat was nogal hinderlijk.
Vroeger beschouwde ik dit soort voorbeelden als een bewijs van bedrog: de schrijvende Freud en de snurkende Berlijners toonden aan dat psychoanalyse een vorm vvan charlatanerie was. De behandelaars behandelen niet; ze incasseren slechts een honorarium. Na lezing van De kracht van het alleenzijn van Anthony Storr denk ik echter iets genuanceerder over psychoanalytici die hun patiënten maar laten praten.
Bovengenoemde voorbeelden van asociaal gedrag komen niet in het boek van Storr voor. Hij citeert echter wel een patiënt die zeer tevreden over een psychoanalytische zitting was waarin de therapeut geen woord uitbracht. Volgens Storr hebben mensen soms juist behoefte aan gezelschap waarbij zij ongestoord hun eigen gang kunnen gaan. De therapeutische context zou dan een sfeer van vertrouwen scheppen: meer hoeft de analyticus soms niet te doen. Binnen die veilige ruimte krijgt de patiënt vervolgens de gelegenheid om eens een keer zelf alles op een rijtje te zetten. Storr ziet hier een analogie met kleine kinderen die de veilige aanwezigheid van hun moeder gebruiken om helemaal in eigen fantasieën op te gaan.
Storr schreef De kracht van het alleenzijn om een tegenwicht te bieden tegen de populaire opvatting dat het in ons leven vooral om relaties en interacties met anderen zou gaan. Wie te lang eenzaam op een kamertje zit, wordt in die opvatting als gestoord beschouwd. Ook psychotherapeuten neigen volgens Storr tot deze populaire opvatting: therapeuten doen er vaak alles aan om met hun patiënten en cliënten een persoonlijke relatie op te bouwen. De moraal van Storr zit al direct in de titel van de Nederlandse vertaling van zijn boek: hij wil de positieve kanten van eenzaamheid benadrukken. In de Amerikaanse editie heet het boek Solitude.
De oorspronkelijke titel van dit boek kende een ander accent: The School of Genius. Deze Engelse titel geeft aan waar Storr zijn voorbeelden vandaan haalt. Het boek bevat geen uitgewerkte theorie over eenzaamheid: aan de hand van vooral anekdotes en voorbeelden wil Storr laten zien dat de door ons hoog gewaardeerde produkten van creativiteit vaak in eenzaamheid tot stand kwamen. Voor de auteur is dat al belangrijk genoeg om aan eenzaamheid niet slechts een negatieve betekenis toe te kennen. Als kunstenaars en geleerden voortdurend mooie relaties aan zouden zijn gegaan, zou onze cultuur aan een vreselijke vorm van bloedarmoede lijden.