Vluchtmuseum
De geschiedenis van de Muur heeft echter ook een andere zijde en deze is in Wydens Wall; The Inside Story Of Divided Berlin uitvoerig gedocumenteerd. Wyden, van joodse afkomst en geboren in Berlijn, vluchtte in 1937 op dertienjarige leeftijd met zijn ouders naar de Verenigde Staten en keerde in 1945 als Amerikaans soldaat terug in zijn geboortestad. Enkele jaren zou hij er werkzaam zijn als journalist van de onder Amerikaanse auspiciën uitgegeven Allgemeine Zeitung. Aan de hand van de verhalen van enkele Oostduitsers beschrijft hij in zijn vuistdikke Wall exemplarisch het tragische lot van diegenen die na augustus 1961 openlijk te kennen gaven de SED-staat de rug toe te willen keren. Veel ruimte besteedt Wyden aan de slachtoffers van de Muur, die tot jarenlange gevangenisstraffen werden veroordeeld wegens mislukte vluchtpogingen of alleen wegens het indienen van formele verzoeken om naar de Bondsrepubliek te mogen verhuizen. Huiveringwekkend blijft zijn beschrijving van het cynische en leugenachtige spel van de Stasi, die wegens vluchtpoging veroordeelde echtparen hun kinderen voor altijd ontnam en in andere gevallen door desinformatie over de partner of door het onmogelijk maken van contact huwelijken op de klippen deed lopen.
West-Berlijn, december 1989
jirina simajchlova/hollandse hoogte
De vraag rijst echter of deze familiedrama's nog iets nieuws toevoegen aan wat in ieder geval de Europese lezer reeds genoegzaam bekend was. Eerder lijkt Wydens boek bedoeld voor een breed Amerikaans publiek. Veel drama, gelardeerd met beschrijvingen van spectaculaire wel geslaagde vluchtpogingen door tunnels, in kofferruimtes van auto's, met luchtballonnen, ja zelfs met helikopters. Aldus biedt Wyden een overzicht van wat er in het West-berlijnse ‘vluchtmuseum’ Haus am Checkpoint Charlie voor de bezoeker aanschouwelijk is gemaakt. Interessant is de door hem geschetste ontwikkeling van idealisme naar harde commercie bij de hulp aan vluchtelingen. Met het fijnmaziger worden van het net aan de Duits-Duitse grens en de groeiende pakkans verdwenen de idealistische helpers van het eerste uur en werd DM 20.000, - een normale prijs voor een uiterst onzeker avontuur.
Het is tevens een van de weinige lijnen die Wyden trekt uit de omvangrijke hoeveelheid materiaal die hij in zijn boek presenteert. Dat ligt niet zozeer aan de veelheid van thema's die hij behandelt, maar vooral aan de versnipperde compositie. Van de politieke ontwikkelingen die leidden tot de bouw van de Muur springt hij over naar de genoemde familiedrama's, breekt de beschrijving daarvan plotseling af om vervolgens in te gaan op Berlijn als centrum van Oost-Westspionage. Later pakt hij de draad van de afgebroken verhalen weer op, weidt dan onverwacht uit over de bekende Oostduitse schrijver Stefan Heym of over de DDR-advocaat in vluchtelingenzaken Wolfgang Vogel. Wyden biedt aldus een aaneenrijging van fragmenten, waarbij de lezer zich ook door de voortdurende sprongen in de tijd van bijvoorbeeld 1948 naar 1953, of van 1969 naar 1965 steeds bewust blijft van de toch al ontbrekende samenhang.