Buitenbeentje
Opvallende afwezige in Verhalen uit Canada is Michael Ondaatje en de reden daarvoor is eenvoudig: hij schrijft geen korte verhalen. Toch zou zijn ontbreken ook anders beargumenteerd kunnen worden. In het gezelschap van collega's als Margaret Atwood, Matt Cohen, Alice Munro en Guy Vanderhaeghe is hij een buitenbeentje. Zijn werk is niet verhalend en in zijn thematiek weinig aan Canada verbonden, zoals moge blijken uit het recentelijk vertaalde Coming Through Slaughter, dat in het Nederlands de titel Op weg naar stilte heeft gekregen. Dit boek is niet zozeer een roman of een verhaal, maar een montage van flarden herinnering en fantasie, kranteknipsels en gedachtenstromen over het leven van iemand over wie vrijwel niets bekend is: Charles ‘Buddy’ Bolden, een van de grondleggers van de jazz. ‘Zijn muziek was rauw en grof, rechtstreeks, in een half uur verouderd en ging over lijken in de rivier, messen, liefdespijn, grote bekken.’
Marie-Claire Blais
Ondaatje heeft waarschijnlijk een grote verwantschap met Bolden gevoeld, want ook hij schrijft rauw en rechtstreeks over Boldens leven aan de zelfkant, in de stofstraten van New Orleans. Buddy Bolden werd gek in 1907 terwijl hij in een parade op zijn cornet blies en daarna verdween hij voor vierentwintig jaar in een inrichting waar hij geen mond meer opendeed. ‘Nora streelt mijn arm, ik zeg haar niet dat ik haar vingers niet voel. Haar woede of haar medelijden. Om ons heen komt de regen als allemaal kleine raampjes omlaag.’ Ondaatje schrijft in een hoge concentratie en met een enorme compactheid. Na een ontlading van tomeloze energie laat hij de lezer aan het einde happend naar adem achter.
De op een reeks filmfragmenten lijkende reconstructie van historische gebeurtenissen is een methode die Ondaatje ook toepaste in het nog meer poëtische De verzamelde werken van Billy the Kid en in In de familie. Steeds krijgt de lezer een aannemelijk beeld van het verleden voor ogen gevoerd, maar zonder dat hem ook maar een moment het gevoel verlaat dat alles misschien ook heel anders is geweest.