Op weg naar een multiculturele samenleving
Een inleiding tot Canada
A Social History of Canada door George Woodcock Uitgever Viking Importeur Penguin Books Nederland, f 64,45
August Fry
Er is één zeer onaangenaam historisch feit dat de Verenigde Staten, Australië en Canada gemeen hebben, namelijk dat hun bevolking is ontstaan uit een verscheidenheid van Europese immigranten die bij de kolonisering van de twee continenten de inheemse bevolking zo hebben weten te verzwakken dat die in de politiek of cultuur van de nieuw gevormde naties geen rol van betekenis meer kon spelen. Vervolgens hebben die Europeanen deze uitgestrekte landen zodanig opgevuld met hun eigen versie van hun Europese verleden, dat ze tegenwoordig stuk voor stuk kunnen bogen op een eigen identiteit.
Doordat de Verenigde Staten de laatste vijftig jaar zo machtig zijn en veel van hun beelden, metaforen en produkten hebben weten op te dringen aan de rest van de wereld, is ook Europa - evenals andere continenten - overstelpt met spijkerbroeken en coca cola-cultuur. En nergens is die culturele overheersing zo integraal gevoeld als in Canada, dat door zijn nabije ligging bij uitstek kwetsbaar is voor de Amerikaanse invloed. De onlangs gesloten handelsovereenkomst tussen de twee landen kan degenen die hechten aan de culturele onafhankelijkheid van Canada terecht zorgen baren, want de reus in het zuiden, met tienmaal zoveel inwoners, gedraagt zich economisch, sociaal en cultureel met de nonchalance zo'n kolos eigen.
Specifieker gesteld: landen leven net als individuen binnen een kader van beelden en metaforen die ze van zichzelf hebben geschapen. Er kan een inwendige strijd ontstaan als een land of persoon een beeld van buiten heeft overgenomen, en in zo'n geval - vooral wanneer dat beeld vijandig is - kan iemand actief worden gehinderd in zijn of haar speurtocht naar een deugdelijke identiteit. In het geval van Canada heeft het welzijn van dat land altijd berust op het vermogen om allerlei voorstellingen van de Amerikaanse identiteit te verwerpen ten faveure van beelden die beantwoordden aan de eigen Canadese ervaring.
Canada heeft, om een zeer belangrijk voorbeeld te nemen, geen Westen gehad zoals de Verenigde Staten. Er was geen duidelijk te onderscheiden frontier, een kolonisatiegrens die begon aan de oostkust en daarna opschoof naar een westkust. De Canadese zeekust in het oosten is een reeks eilanden en inhammen, en het werkelijke vestigingsgebied van het land kwam ver landinwaarts te liggen ten opzichte van welke kust ook, waarna het van steden als Quebec, Montreal, Toronto en later Winnipeg naar het noorden uitwaaierde. Om de pionierservaring van Canada te doorgronden dient dus een ander kolonisatiebeeld te worden gevonden, want de Amerikaanse metafoor van het Westen zal de Canadese ervaring alleen maar vertekenen.
Een sociale geschiedenis van Canada zal ook haar eigen metaforen moeten hebben over de aanpassing aan het nieuwe continent, anders verliest ze namelijk haar eigen karakter in het dwingende beeld van de Amerikaanse ‘smeltkroes’. Ten gevolge van het grote aantal Franstaligen dat erin geslaagd is een eigen cultureel bestaan te blijven leiden, zou elke gedachte aan een (fictieve?) eenheid à la de Amerikaanse gedoemd zijn te mislukken of, erger nog, de Québécois uitsluiten van de rest van het land.