Hercules
Ambition heet haar boek en het werd met veel fanfare aangekondigd: ‘Picking up where Jacqueline Susann and Jackie Collins left off, Julie Burchill emerges as an irresistible storyteller presenting in Susan Street the first truly modern heroine of the blockbuster.’
Die heldin, Susan Street, is adjunct-hoofdredactrice van de Sunday Best, bezeten van de ambitie om de baas te worden, de jongste hoofdredactrice van een groeiblad, en in de eerste alinea van het boek heeft ze de hoofdredacteur zojuist in bed tot zo'n bijzonder en virtuoos sexstandje gebracht dat hij tegen de opwinding niet bestand bleek. (‘Zijn hart, net als alles bij hem, was zwak, dacht ze, terwijl ze zijn nog warme lippen kuste.’) Maar de eigenaar van het blad, de gigantisch machtige tycoon Tobias Pope (een kruising van Rupert Murdoch, C. Gordon Liddy en markies de Sade), wil haar alleen benoemen als ze voor hem eerst zes proeven van bekwaamheid aflegt. Hercules moest er lang geleden twaalf doen, maar dát was een man. Die proeven liggen op sexgebied, Susan Street moet zich in diverse uitgebreide orgiën als hoer laten gebruiken. Popes eerste werk is ook om Susan mee te nemen naar een tatoeëerder die in (krante)letters het woordje sold (verkocht) op haar voorhoofd aanbrengt.
Ambition werd niet vrolijk ontvangen, zelden werd een boek zo eensgezind door de critici (in dit geval veelal collega-journalisten) in de pan gehakt. Met floret, sabel, mokeren drilboor werd het boek tot uiterst dunne reepjes teruggebracht.
Natuurlijk kwam daarbij dat veel van die critici eindelijk eens wat konden terugdoen tegen het uitdagende vitriool waarmee haar columns doordrenkt waren, maar het vervelende voor Burchill is dat ze allemaal in hun uiteindelijk oordeel gelijk hebben. Het is een treurig, tanig en tranig boek.
In interviews, voor- en achteraf, heeft Burchill gesteld dat zij zich min of meer ten doel had gesteld de wereld te laten zien hoe je écht zo'n boek moet schrijven. Ze hield altijd al van blockbusters, voor haar was de moderne vrouw een heldin die zelf vrijwillig de sex als wapen hanteert en daardoor meteen een mooi leven leidt (het genre heet in Engeland ook wel shopping ‘n’ fucking, Susan Street draagt dan ook geen kamizooltje maar een Vittadini). In den beginne was de blockbuster nog direct, alleen sex en macht, maar later kwam daar, aldus Burchill, een weemakend laagje zoetsappige romantiek overheen. Daar heeft ze wel gelijk in, de eerste boeken van Jackie Collins zijn recht op en neer, en de dames schuwen niet de heren en passant om zeep te brengen of te schofferen (‘With a roar of fury he came all over the kitchen floor’), terwijl de huidige pulp dikker en dikker wordt omdat er steeds meer werk gaat zitten in stambomen, oorlogsherinneringen, vermogenswinstdeling, geheime fabricageprocessen en andere research.