Basketbal in het oude Rome
Een verzameling neurologische curiosa
Toscanini's misslag Ziektegeschiedenissen uit de praktijk van een neuroloog door Harold L. Klawans Uitgever Bert Bakker, 248 p., f 29,90
Karel Soudijn
Volgens de Amerikaanse neuroloog Harold Klawans had de Romeinse keizer Maximinus, regerend van 235 tot 238, heel goed als center mee kunnen spelen in het Tracische nationale basketbalteam ‘als die sport en een dergelijk team in die tijd hadden bestaan.’ Klawans behandelt keizer Maximinus in een van zijn achttien hoofdstukken met uitzonderlijke ziektegeschiedenissen. De keizer wordt ten tonele gevoerd in een klinische les over ‘reuzengroei in de lichaamsextremiteiten’, acromegalie, veroorzaakt door een tumor in de hypofyse.
In het hoofdstuk over deze ziekte krijgen we de meest spectaculaire patiënt niet direct te zien. Klawans begint eerst het verhaal te vertellen van een basketbalspeler die hij in zijn jeugd zag: een zeer lange, zware man die maar een betrekkelijk korte tijd succes in zijn sport had. Na een uiteenzetting over deze speler geeft Klawans een klein college over de ziekte waar het hoofdstuk over gaat. We vernemen dat acromegalie voor het eerst in 1886 door een Franse neuroloog werd beschreven. Klawans bespreekt de klinische manifestaties ervan; hij legt uit wat de oorzaak kan zijn.
Na die algemene beschouwing neemt Klawans zijn lezers direct weer mee naar de sportzaal, om nog eens uit te leggen waarom zijn basketbalspeler maar korte tijd kon schitteren. Eigenlijk zou het college van Klawans over dit ziektebeeld nu afgelopen kunnen zijn, want alles is al uitgelegd aan de hand van een voorbeeld, maar nu komt de auteur pas goed op dreef: aan de hand van een munt van de eerder genoemde keizer vat Klawans nog eens samen wat hij ons zojuist geleerd heeft.
Op het eerste gezicht staat op die munt een karikaturale keizerskop afgebeeld. Het lijkt alsof een anonieme kunstenaar niet goed wist hoe een menselijk hoofd afgebeeld moet worden. Klawans betoogt echter dat hier geen sprake is van stilistische onvolkomenheden: zo'n rare kop is kenmerkend voor patiënten met acromegalie. Om te begrijpen dat de keizer aan ‘reuzengroei in de lichaamsextremiteiten’ leed, hoeven we zijn armen en benen niet eens te zien! Nadat eenmaal deze diagnose bij de keizer is gesteld, zet Klawans uiteen dat nu ook allerlei verhalen begrijpelijk worden die over deze (inderdaad zeer lange) tiran in omloop zijn. Klawans presenteert het vak neurologie als een spannend bedrijf. In verschillende hoofdstukken laat de auteur zien hoe hij gewoonlijk te werk gaat om bij patiënten een diagnose te stellen. Soms loopt de neuroloog in het proces van diagnostisering vast: aan de hand van uitzonderlijke ziektegeschiedenissen laat Klawans zien hoe hij dan overschakelt naar de rol van detective.
Een Romeinse munt met de beeltenis van keizer Maximinus
Dit boek van een neuroloog is te lezen als een eenvoudige inleiding in de waarnemings-psychologie. Volgens Klawans zien we vooral de waarnemingen die onze voorgangers beschreven hebben. Eeuwenlang hebben muntenverzamelaars zich verbaasd over die vreemde kop van keizer Maximinus; Harold Klawans is ook een verzamelaar van munten, maar hij ziet, dank zij de neurologische literatuur sinds 1886, een heel andere kop. Gangbare diagnostische categorieën kunnen, omgekeerd, de neuroloog ook misleiden: hij ziet dan bekende ziekten waaraan de patiënt niet kan lijden omdat er ook nog verschijnselen vertoond worden die niet in het beeld passen. Nieuwe diagnostische categorieën beïnvloeden de waarneming sterk: verschijnselen die eerst onbetekenend leken, kunnen door een nieuw diagnostisch etiket opeens het belangrijkste worden wat aan iemand te zien is.