Louise Fresco
Zoals in het bekende Chinese verhaal de draak die door blinden werd betast, door ieder van hen voor een ander dier of voorwerp werd gehouden, zo is er niet één, maar zijn er vele Rushdie-affaires. Maak uw eigen Rushdie-affaire, zou de titel van een toekomstig gezelschapsspelletje kunnen luiden. Iedere actor, iedere partij kan uit de talloze ingrediënten uitzoeken welke het beste bij zijn overtuiging past. Mag ik van u: een gewelddadige demonstratie in Islamabad? Een boekverbranding? Of een petitie van de Amerikaanse schrijversbond? Een verklaring tegen Rushdie van een Franse bisschop?
Uit de vele affaires, de ontelbare, ingewikkeld verbonden draden van het verhaal, doemt allereerst de schrijver op die wegens godslastering door een radicaal-orthodox regime ter dood wordt veroordeeld, en op wiens spoor huurmoordenaars worden gezet aan wie niet alleen een royale wereldlijke beloning in het vooruitzicht is gesteld, maar een nog veel grotere geestelijke genoegdoening. Ook is er het geval van de vrouw van de schrijver die ontdekt dat haar boek niet meer op zijn eigen merites beoordeeld kan worden, maar voor altijd, net als haar hele leven, in de schaduw zal staan van de gebeurtenissen rondom haar echtgenoot. Er is de affaire van de verontwaardigde westerse intellectuelen, al of niet verenigd in de PEN, oprecht ontzet over deze aantasting van de vrijheid van meningsuiting, bezorgd om de onmacht en de macht van het woord. Zeer diep gegriefd zijn de intellectuelen door de lafheid van anderen die zich niet wensen uit te spreken, en ze doen er veel aan om dit in alle toonaarden kenbaar te maken. En in hun kielzog is er de controverse over hen die compromissen nastreven, die van mening zijn dat de vrijheid van meningsuiting herzien moet worden in het licht van de multi-religieuze samenleving. Religieuze gevoelens van alle partijen moeten gerespecteerd worden, desnoods moet de wet daaraan aangepast worden, zeggen zij die geloven te kunnen beoordelen in hoeverre The Satanic Verses godslasterlijk is, zoals bepaalde Britse niet-islamitische parlementsleden die de boekverbrandingen bijwoonden. Zij, en het grote publiek, worden in wisselende mate bijgestaan door de deskundigen, de islamkenners, de antropologen gespecialiseerd in Pakistan en India, en de tot de islam bekeerden, die kunnen uitleggen wat er wel of niet in de Koran staat of in de traditie hoort, en begrip proberen over te dragen voor de complexiteiten van een wereldgodsdienst die miljoenen mensen omvat en niet zo maar over één kam te scheren valt. Dan is er nog de
raadselachtige (en tot nu toe ongeschreven) rol van de media in het razendsnel verspreiden van informatie van en aan veelal ongeletterde of in ieder geval niet Engelssprekende groepen over de vermeende aard van Salman Rushdie's boek en van protesten elders. Daarnaast de affaire van de opportunisten, de boekhandelaren en de grootwinkelbedrijven die zich verschuilen achter het belang van hun personeel dat niet in gevaar gebracht mag worden; en degenen voor wie het zakelijk verkeer met Iran niet mag lijden onder kleine politieke strubbelingen. In Nederland hebben we nog de mini-affaire van de valse dreigbrief aan V & D. Verder brengt het verhaal ons mensen zoals Fay Weldon die de affaire Rushdie aangrijpen voor een bezinning op de ziekten die onze westerse maatschappij teisteren: ‘We trekken lessen uit de geschiedenis die we niet zouden moeten trekken. “Dat kunnen we niet doen!” zeggen we, “zie maar wat er de laatste keer gebeurd is.” Maar nu is nooit helemaal hetzelfde als toen.’ Tenslotte is er nog steeds Salman Rushdie zelf, die vanuit zijn schuilplaats uitdagender dan ooit zijn boekbesprekingen de wereld inslingert, schijnbaar de toom van Allah trotserend.
SACRED COWS
door Fay Weldon
Uitgever Chatto & Windus, no. 4 in de serie Counterblasts, 43 p.
Importeur Consul Books, f 16,55
THE RUSHDIE FILE
samengesteld door Lisa Appignanesi en Sara Maitland
Uitgever Fourth Estate/ICA, 258 p.
Importeur Consul Books, f 27,15
HET INTERNATIONALE RUSHDIE DOSSIER
Uitgever Van Gennep, 221 p., f 29,50
Islamitische demonstranten in Bradford, vlak voor de verbranding van ‘The Satanic Verses’
abc