Kunstroof
Deze liefdesavonturen zijn uitgestrooid door het gehele boek, en op dezelfe wijze, en even gevarieerd en spannend, de verhalen over zijn kunstbelangstelling en kunstroof. Die kunstzinnige belangstelling dateert uit zijn studententijd, toen hij een reis door Italië maakte en gegrepen werd door wat hij daar allemaal zag aan schilderijen, beeldhouwwerken, sieraden enzovoort. Via allerlei organisaties en slimmigheden (een groot deel van de staalindustrie was ondergebracht in de Hermann Göringwerke) had hij een krankzinnig inkomen dat grotendeels in kunst werd belegd en verder in zijn landgoed, zijn kasteelachtige villa, en de verzameling dieren die hij - voor de jacht of voor zijn persoonlijk genoegen - erop nahield, van bisons tot tijgers. Een groot deel van zijn kunstbezit werd hem ook geschonken door politieke relaties, als een soort omkoperij, of door joden die hij naar Zwitserland hielp ontsnappen. Fraai is het verhaal van de kunstcollectie van Montecassino, die door zijn eigen SS-regiment in beslag genomen werd en op de trein naar Duitsland gezet. Op deze wijze heeft Nazi-Duitsland alle kunstwerken gered, omdat het klooster later door de geallieerden volledig platgebombardeerd is.
Göring met zijn Zweedse vrouw Carin op hun huwelijksreis in 1923
De opwinding in Berlijn over de laatste dagen van Stalingrad heeft Göring niet meegemaakt, omdat hij was afgereisd voor kunstinkopen in Italië, en er zijn meer van dit soort voorbeelden hoe hij luchtig wist te ontsnappen als de situatie catastrofaal werd.
Zo mogelijk nog boeiender is de reeks van gedetailleerde uiteenzettingen over de ontwikkeling van de Luftwaffe, vanaf het eerste begin met praktisch nul tot aan het einde met een produktie van duizenden vliegtuigen per maand (grotendeels ondergronds door de geallieerde bombardementen), en over de ontwikkeling van het eerste straaljager-gevechtsvliegtuig, dat superieur was aan alle andere maar gelukkig een jaar te laat in produktie kwam.
Door het gehele boek loopt de beschrijving van de strijd om de macht in Hitlers omgeving, maar tot aan het laatste jaar is Göring door zijn intriges, handigheid en charme Hitlers grootste vertrouwensman geweest, ook al was hij het vaak niet eens met diens aanvalsplannen. Zo was hij tegen de oorlog met Rusland, en tegen het Ardennenoffensief. Toen ondanks zijn opschepperige verhalen over de volstrekte superioriteit van de Duitse luchtmacht het aantal en de intensiteit van de Engelse en Amerikaanse bombardementen steeds toenamen, kon hij dat gezag nog maar moeilijk handhaven. Opmerkelijk is, dat toen hij tenslotte eens een volkomen platgebombardeerde stad bezocht, er ononderbroken toejuichingen waren met ‘Hermann, Hermann, unser Hermann!’ Weer thuis zei hij: ‘En ik had ze zo beloofd dat ze nooit gebombardeerd zouden kunnen worden, en ik verwachtte dus dat ze mij met rotte eieren zouden gooien, en nu dit. Dit is pas echte populariteit als je met je voornaam wordt toegejuicht.’
Göring in de gevangenis van Neurenberg, 1945
In mei '45 wordt hij gearresteerd door de Amerikanen en opgesloten tot het Neurenbergs proces. Een Amerikaanse bewaker was er getuige van dat hij bezocht werd door een grote Russische ondervragingsdelegatie, iets waar hij de dag tevoren zeer zenuwachtig over was geweest. De delegatie begon hem uit te schelden en op luide toon toe te spreken, maar toen Göring na enige tijd aan antwoorden toe was, werden zij niet alleen stil maar klonk in de uren die daarop volgden een voortdurend bulderend gelach uit de cel en kwamen de Russen nog nagiechelend en elkaar op de schouders kloppend weer tevoorschijn. Zijn intellect, geestigheid en charme hadden weer hun gewone uitwerking gehad. Wat dat intellect betreft, de Amerikaanse gevangenispsycholoog Gilbert heeft onder andere van alle gevangenen het IQ bepaald, en daarin werd Göring, met 138, alleen overtroffen door Schacht en Seyss-Inquart, beiden meer dan 140. Streicher, van Der Stürmer, had 108!