Angst in Moskou
Het meeste intrigerende deel van Brook-Shepherd's studie vond ik echter zijn verhaal over een van de recentere overlopers. Oleg Gordievsky. De Britse buitenlandse inlichtingendienst MI-6 smokkelde hem in 1985 uit Moskou nadat de eerste signalen kwamen dat de KGB hem in de gaten hield. Brook-Shepherd mocht uitvoerig met Gordievsky spreken en komt met de spectaculaire onthulling dat in het najaar van 1983 de wereld op de rand van een nucleaire oorlog heeft gestaan.
Oleg Gordievsky
Gordievsky spioneerde negen jaar voor de Britten en kan het spiegelbeeld van Kim Philby genoemd worden. In Russische dienst werkte Gordievsky onder meer als hoofd van de KGB-vestiging in Londen. Terug in Moskou had hij gemakkelijk toegang tot de hoogste kringen van de KGB en het regeringsapparaat in het Kremlin. Uit wat hij Brook-Shepherd vertelde, komt een ijzingwekkend beeld naar voren.
In het Kremlin dacht men namelijk serieus dat het Westen, in casu de NAVO, in november 1983 met atoomwapens een aanval zou beginnen en zou trachten de Sovjetunie voorgoed te elimineren. Maar waarom onstond er zo'n enorme angst in Moskou? We hebben allereerst te maken met de eerste ambtsperiode van Ronald Reagan en zijn beruchte ‘evil empire’-retoriek. De Koreaanse Boeing 747, KAL 007, was net neergeschoten en zorgde voor een enorme propaganda-overkill, waardoor de Sovjets enorm in het defensief werden gedwongen. De Reagan-doctrine was geproclameerd en men sprak in Washington en plein public over de mogelijkheden van een beperkte kernoorlog in Oost-Europa. De Amerikanen vielen Grenada binnen en in dezelfde herfst hield de NAVO een grote ‘papieren oefening’ onder de codenaam Able Archer. Hierin beproefde men de procedures die voorafgaan aan het inzetten van kernwapens. Dit leidde tevens tot een verhoging van het gecodeerde NAVO-communicatieverkeer.
Dit alles bleek te veel te zijn, want in de nacht van 8 op 9 november sloegen de stoppen door in het Kremlin. De atomaire eenheden werden in opperste staat van paraatheid gebracht, wat weer tot verbijstering in het Westen leidde. De westerse inlichtingendiensten constateerden nog net op tijd dat er blijkbaar iets behoorlijk fout ging. Pas later kon men dankzij Gordievsky achterhalen wat de precieze aanleiding was geweest.
Reagan, die Gordievksy's rapporten van a tot z gelezen moet hebben, schijnt naar aanleiding van deze gebeurtenis besloten te hebben om zijn anti-Moskou-koers te verleggen. Of zoals Stephen Ambrose (biograaf van Eisenhoweren Nixon) het onlangs stelde: ‘...he made a sharp turn left, then another, and ended his journey going in the opposite direction from his start’. Kortom, Gordievsky heeft blijkbaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de vermindering van de spanningen tussen Oost en West. Als het klopt wat Brook-Shepherd weet te melden dan moet men constateren dat deze overloper de geschiedenis zal ingaan als een der belangrijkste defectors die de wereld ooit heeft gekend.
■