Novembermisdadigers
Kon Duitsland in 1919 echt niet anders dan de Vrede van Versailles tekenen? Wat was er in geval van weigering gebeurd? De geallieerden zouden het westen van het land (tot de Weser) hebben bezet, niet het oosten, dat dan niet ‘geplukt’ zou zijn, met andere woorden een soort 1945 maar zonder de Russen en zonder het verlies van de oostelijke provincies. Aldus Haffners history that never happened. Maar dan was de Franse aanspraak op de Rijngrens misschien wel aanvaardbaar geweest voor de VS en Engeland, en als die gehonoreerd was zou Duitsland niet minder gedupeerd zijn dan door de reducties in het oosten.
Sebastian Haffner
Haffner heeft gelijk wanneer hij zegt dat de vrede waar de Duitsers zo over jammerden voorde positie van Duitsland nog zo ongunstig niet was. Zat het in 1914 nog ingesnoerd tussen grote mogendheden Rusland, Frankrijk. Oostenrijk-Hongarije, nu had het aan de oost- en zuidgrens alleen nog maar zwakke staten. Doordat de VS zich terugtrokken uit Europese aangelegenheden, bleven Frankrijk en Engeland over als enige hoeders van Versailles. Engeland had zijn oorlogsdoelen, Duitsland uitschakelen als koloniale en zeevarende macht, bereikt; van die kant viel geen al te sterke tegenstand tegen Duits revisionisme te verwachten. [...] was als gevolg van de gemeenschappelijke haat jegens de wederopgestane Poolse staat samenwerking tussen Duitsland en Rusland welhaast een vanzelfsprekendheid. Begunstigd door deze factoren gingen de Duitsers streven naar herziening van de vredesbepalingen, voorlopig op vreedzame wijze.
Dan komen de nazi's. Behalve aan de economische crisis en het charisma van Hitler, schrijft Haffner hun succes toe aan een plotselinge sterke toename van het nationalisme, wat hij gezien de malaisetoestand overigens zelf vreemd vindt. Het zit dan ook een beetje anders, dunkt mij. De nationalistische complexen en ressentimenten als gevolg van de nederlaag die onder veel meer tot uiting kwamen in begrippen als ‘dolkstootlegende’ en ‘novembermisdadigers’, waren nooit weg geweest. Haffner verwart oorzaak en gevolg. Was de volgorde zoals hij die ziet, de electorale successen van de communisten zouden niet te verklaren zijn. Wat er in werkelijkheid plaatsvond, en dat is kenmerkend voor een crisissituatie, was polarisatie.
Dat Hitler geen toeval was, is al uit en te na beweerd. Volgens Haffner was hij niet eens voorwaarde voor de verdere ontwikkelingen. Het Derde Rijk paste volkomen in de continuïteit van de moderne Duitse geschiedenis. Er waren elementen van continuïteit en van discontinuïteit, maar de eerste waren groter in aantal. De enige principiële breuk met het verleden was het antisemitisme. Zonder Hitler zouden er na 1933 waarschijnlijk ook een Führerstaat en een Tweede Wereldoorlog zijn geweest, maar niet de moord op de joden.
Met zijn standpunt inzake het antisemitisme toont Haffner zich wel erg kortzichtig. Fritz Stern heeft in zijn boek over Bismarck en diens joodse financier aangetoond dat het antisemitisme in de jaren zeventig van de vorige eeuw een racistische inslag kreeg. Henry Kissinger noemt de non-acceptatie van de joden de tragische erfenis van Bismarcks Duitsland. Ook in dit opzicht is er wel degelijk continuïteit, al stelde Hitlers bezetenheid al het voorgaande in de schaduw.
Haffner is geen historicus van huis uit, maar een inzake de moderne Duitse geschiedenis uiterst deskundig publicist. Zijn bekendste werk is Kanttekeningen bij Hitler. Zelf vind ik zijn boek over de Duitse revolutie van 1918-1919 het meest geslaagd. Van het tijdvak dat zijn onderwerp is, heeft hij zelf een groot deel meegemaakt. Toen hij Van Bismarck tot Hitler schreef, was hij al tachtig. In de loop van de tijd veranderde hij soms van opvatting. Aanvankelijk was hij een vurig voorstander van de Wiedervereinigung van de beide Duitslanden en dus anti-Adenauer, die de maart-nota van 1952 afwees. Daarin stelde Stalin hereniging op basis van neutraliteit voor. Later vond Haffner dat Adenauer gelijk had: realisering van dat voorstel zou geleid hebben tot Russische hegemonie op het hele Europese vasteland.
Haffner lezen is een plezier vanwege zijn gave om complexe verschijnselen met grote helderheid te behandelen. Hij schuwt nimmer originele of zelfs boude uitspraken die soms behoorlijk tot tegenspraak prikkelen. Zoiets neemt in.
■