Het schone, ware en goede
Vosmaers schoonheidsgevoel was streng bepaald door de klassieken. Zowel in de letterkunde als in de beeldende kunst oordeelde hij op grond van Plato's opvatting dat er een eeuwige schoonheid bestaat, waarvan de ziel al kennis heeft genomen voor zij op aarde kwam. Het schone, het ware en het goede zijn verwant: het schone is de wijze waarop het ware zich aan ons voordoet. In alle tijden waarin de kunst de antieke wereld losliet, verviel zij volgens Vosmaer tot grote afdwalingen en elke herleving van de kunst en de letteren zou gepaard gaan met een terugkeer tot een studie der ouden. Dit betekent dat hij de antiklassieke exuberanties van de romantiek afwees, maar tevens de nieuwe school van het naturalisme die in zijn tijd aan het opkomen was.
Mr. Carel Vosmaer
Om met eigen ogen de klassieke schoonheid te aanschouwen ondernam hij tweemaal een reis naar Italië, waar hij grote belangstelling toonde voor de archeologische vondsten. Hij hield de internationale ontwikkelingen op archeologisch gebied zeer goed bij en daarin was hij, volgens Bastet, een witte raaf in Nederland, waar de studie van de klassieken in die tijd nog vooral de taal- en letterkunde betrof. In Met Carel Vosmaer op reis (een licht gewijzigde herdruk van Mr. Carel Vosmaer uit 1967) vindt men uittreksels uit zijn Italiaanse reisdagboeken. Die dagboeken zijn niet zo opwindend, zegt Bastet, dat een complete publikatie ervan gerechtvaardigd zou zijn en de geciteerde fragmenten doen mij neigen hem gelijk te geven. Vosmaer bezocht de geijkte plaatsen: Tivoli, het Vaticaan, de Uffizi, Pompeji, en behalve een enkel tafereeltje dat wat vrolijkheid brengt, geeft hij nogal droge verslagen van de reizen. Het aardigst zijn eigenlijk nog de tekeningen die hij door zijn dagboeken vlocht en waarvan er veel gereproduceerd zijn.
Ontwerptekening van Carel Vosmaer voor een prent naar aanleiding van het uittreden van Potgieter en Huet uit de redactie van De Gids
Vosmaer was enig kind van de welgestelde Haagse directeur van de Algemene Landsdrukkerij. Hij kreeg een weloverwogen opvoeding en het is dan ook niet te verwonderen dat zijn smaak zo vroeg ontwikkeld was, dat al in zijn gymnasiumtijd de eerste aankoop voor zijn latere kunstverzameling gedaan werd. Voor een gulden verwierf hij zich bij een veiling een map unieke tekeningen van Constantijn Huygens de Jonge en Jan de Bisschop. Hij ging zich toeleggen op het verzamelen van tekeningen die volgens hem als voorstadia uiterst belangrijk waren voor de kennis van schilderijen en veel van de oorspronkelijke doelstelling lieten zien. Zijn standpunt was vrij uniek in die tijd, want de tekening werd schandelijk verwaarloosd in de negentiende-eeuwse kunstinstituten. Alleen Teylers deed er wat aan. De ongeveer 230 werken in de Hollandse tekenkunst die Vosmaer zich verwierf gedurende zijn leven komen zowel uit de zeventiende, de achttiende als de negentiende eeuw. Er zijn weinig of geen landschappen tussen, maar vooral portretten en figuurstudies. Doordat de collectie weinig of niet tentoongesteld is geweest, zijn de exemplaren doorgaans in zeer goede staat. Dat geldt vooral voor de aquarellen uit een achttiende-eeuws album van een oudoom, die verwonderlijk fris en kleurrijk gebleven zijn. Vosmaer had veel contacten met eigentijdse schilders en kwam daardoor in het bezit van schitterende tekeningen van Mesdag, Jozef Israëls, Bosboom, J. Bilders en Alma Tadema, die zijn beste vriend was. Het werk van deze laatste bewonderde Vosmaer hogelijk. Alma Tadema bestudeerde nauwgezet de klassieke voorbeelden voor hij een tekening of schilderij opzette en in dit opzicht voldoet hij dus aan de ideeën van Vosmaer. In het Rijksmuseum is de aangeworven Vosmaer-collectie te bewonderen. De catalogus geeft veel meer dan alleen een beschrijving: voor een spotprijs krijgt men een royaal aantal prachtige kleurenreprodukties en talrijke zwart-witafbeeldingen, een uitstekend geschreven
inleidende schets van Vosmaer door F. Bastet en studies over en beschrijvingen van de collectie door verschillende auteurs, alles in een overzichtelijke typografie van K. Treebus.